donderdag 19 januari 2012

Amsterdam Tattoo Museum, "We think ink"

Sinds november 2011 heeft Nederland er een museum bij. Terwijl momenteel 17 musea vrezen voor hun voortbestaan, zijn er ook moedige mensen die het aandurven om er één te openen. Wow! Hulde!

Henk Schiffmacher is Nederlands bekendste tatoeëerder. Meer dan dertig jaar verzamelde hij objecten, kunst, foto's, boeken, illustraties etc., die met tattoo-kunst te maken hebben. Al eerder heeft hij hiermee kleinere musea gevuld, onder andere op de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam. Zijn collectie is zo enorm dat hij daar makkelijk een flink gebouw mee kan vullen. In een werkelijk schitterend pand aan de Plantage Middenlaan (of eigenlijk zijn het twee schitterende panden) startte hij het Amsterdam Tattoo Museum.


En niet alleen museumbezoekers kunnen er terecht. Ook jonge ouders die een kek rompertje zoeken (in de mooie shop), mensen die op een mooie plek willen eten of drinken (in het lichte, fijne restaurant/café) en mensen die een nieuwe tatoeage willen laten zetten. De inspiratie doe je op in het museum en daarna ga je naar de tweede etage om het moois in de tattoostudio op je lijf te laten zetten. Je wordt boven verwelkomd door de artists themselves die hun kunst in de huid van een klant zetten. Er zijn 'guest artists' en 'resident artists'. Een museum in bedrijf dus!

En een museum als studiecentrum. Er is een bibliotheek en een dermagraphisch centrum. Op de site is een mooi Lexikon geplaatst waar je al een bulk aan informatie vindt.

Het museum biedt verschillende werkplekken aan mensen die moeite hebben ergens anders een baan te vinden. Dit kunnen mensen zijn die ooit een probleem met drank of drugs hadden, maar hier een eerlijke kans krijgen op een werkzaam, gerespecteerd bestaan. Hier lijken ze hun plek te vinden.De collectie is mooi, prachtig tentoongesteld, deels volkenkundig (er wordt veel getatoeëerd in Japan, delen van Afrika, onder moslims en Molukkers, door zeelieden, bajesklanten en sjamanen) met heel veel foto's en illustraties en weinig tekst. Heerlijk, een museum om eindeloos te kijken. Er is zoveel te zien en het meeste spreekt voor zichzelf, tekst is overbodig.Er zijn  getatoeëerde huiden op sterk water, er is aandacht voor  getatoeëerde  mensen die vroeger als bezienswaardigheid op de kermis getoond werden, er is veel over de obscure wereld van Japanse tattoos (ook bekend als Yakuza). Er is veel gereedschap van de tattoo artist te zien, er is kunst, er zijn rariteiten.
Het gebouw is echt mooi, een soort ontdekking aan de Plantage Middenlaan. Door de sfeer lijk je een beetje in een ander wereldje terecht te zijn gekomen. Schiffmacher verwoordt dit eigen wereldje op de website: "That's what the new museum should be: a centre for our world, our dedication, our art, our spiritual thinking. We think ink."

Amsterdam Tattoo Museum
Plantage Middenlaan 62
1018 DH Amsterdam
Open: elke dag van 10.00 tot 19.00 uur
Entree: 10 euro voor volwassenen (MJK en ICOM-kaart (nog) niet geldig), 5 euro voor kinderen. Korting voor leden

Twitter
 Leuke filmpjes
Geen opmerkingen:

Een reactie posten