maandag 6 mei 2013

Laatste dagen: Jean Paul Gaultier in de Kunsthal

Enthousiast gemaakt door zoveel aansporende verhalen toog ik op maandag (ja, het was open, wat een luxe!) 6 mei naar Rotterdam voor Jean Paul Gaultier in Rotterdam. Als jong meisje vond ik hem al bijzonder, zijn weirde kleding, zijn vrolijke, opvallende uiterlijk, de mooie foto's van hem in prachtige, kleurrijke tijdschriften..... ik genoot ervan. Wat een plezier om dan in de Kunsthal zóveel van zijn werk bij elkaar te zien. Hulde aan de Kunsthal!

Jean Paul heeft veel bewondering voor zijn oma. Zij was 'anders dan de andere mensen'. Zij had hoeden met zwarte veren, oude korsetten. Ze vertelde de jonge Jean Paul dat vrouwen azijn dronken waardoor hun maag samenkromp. Zo kon het korset nog strakker worden aangetrokken. Zijn fantasie was aangewakkerd.

Al jong was hij bezig met puntige bustehouders. Hilarisch is de beer met cups van kranten. Ja, het zat er echt al jong in.

Ik las dat Jean Paul autodidact is. Hier en daar heeft hij cursussen gevolgd, maar geen echte opleiding. Knap hoe hij het in zijn vingers heeft om de vrouw en de man te kleden. Hij heeft veel met korsetten gewerkt. De onderkleding werd bovenkleding. Het vroegere korset als een soort marteling voor de vrouw om er voor de man mooi uit te zien, werd een krachtig symbool waarmee de vrouw power kon uitstralen. Een geheel omgedraaide betekenis aan een kledingstuk.


De tentoonstelling is spectaculair van opbouw, vormgeving, uitbeelding. In het begin wordt je aandacht getrokken door de geprojecteerde, bewegende gezichten op de poppen. Ze zijn levendig, kijken je aan. Je kijkt terug, zonder te beseffen dat je daar staat om de kleding te bekijken. En wat is die vernuftig, vol, overdadig. Een lust voor het oog.
De teksten en kleding geven een kijkje in het hoofd van het 'enfant terrible' van de modewereld. Daardoor snap je waarom hij bepaalde werken heeft gemaakt. Het zijn logische verhalen die verteld worden. Mooi gedaan!
Nog niet gezien? Ga dan snel, op moederdag, 12 mei 2013 is het voor de laatste dag open.....


Kunsthal Rotterdam
Museumpark, Westzeedijk 341
3015 AA Rotterdam
The Fashion Wold of Jean Paul Gaultier

Mooi Pinterest board
Website Gaultier
Facebook Gaultier


PS, het is ook altijd leuk om te zien wat voor publiek een tentoonstelling trekt. Bij Iris van Herpen zie je kek publiek, hippe designers, mensen die zich met zorg kleden. Hier zag ik dat veel minder en hoopte ik vurig dat een groot deel van de kijkers zich laten inspireren door de kleding van Gaultier om hun eigen garderobe aan te pakken....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten