Nog tot en met 20 mei 2013 is in het Gemeentemuseum in Den Haag een overzichtstentoonstelling te zien van Gustave Caillebotte. Deze schilder leefde van 1848-1894 en had een fascinatie voor fotografie. Hij schilderde in de begintijd van de fotografie. Zijn kijk op foto's veranderde zijn manier van schilderen. In zijn tijd was het nog gewoon in een schilderij een onderwerp centraal te stellen en dat vanuit een traditioneel standpunt te belichten. Er liep niet zomaar iemand uit beeld, de opbouw leek volgens een strak stramien. Door fotografie werden hele andere kijkpunten gehanteerd en Caillebotte verwerkte dat in zijn schilderijen. Vernieuwend voor die tijd.
In de tentoonstelling wordt vaak een relatie gelegd tussen een werk van hem en een foto uit die periode. Mooi gedaan. Het bekende schilderij 'De parketschrapers' heeft zomaar een 'broertje' in de vorm van de foto 'De asfalteerders' van Eugene Atget.
En een foto van een balkon in Marseille (foto uit 1928 van Laszlo Moholy-Nagy) heeft een tweelingszus in het schilderij van Caillebotte (dat veel eerder gemaakt is.... wie heeft hier wie geïnspireerd?)
Mooie tentoonstelling. Caillebotte is een goed schilder. Hij hoefde er niet van te leven, hoefde zich niet bezig te houden met verkoop van zijn doeken. Hij kon dus vrij werken, experimenteren. Heeft hij zo aan de wieg gestaan van het impressionisme?
Gustave Caillebotte - an impressionist and photography
Gemeentemuseum Den Haag
Stadhouderslaan 41
2517 HV Den Haag
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten