maandag 24 juni 2013

Ja natuurlijk, hoe kunst de wereld redt

Een kunstmuseum met focus op de natuur? Wat krijg je dan? GEM, museum voor actuele kunst in Den Haag, nodigde ruim 80 kunstenaars uit om hun visie te geven op hoe wij omgaan met natuur. Als reflectie. Doen we het wel goed met af en toe 'groen' bezig zijn, met een deel van de samenleving dat oog heeft voor onze natuurlijke omgeving en een deel dat daar geen oog voor heeft. Kunstenaars kunnen mogelijk onze visie op scherp zetten, en laten ons 'verrassende partnerschappen zien tussen mens, natuur en techniek'.

Een prachtige tentoonstelling, hier en daar hilarisch, verbazingwekkend, met ware eye-openers.
Ik was gefascineerd door Shylights van Studio Drift. Bovenwaterse kwallen van zijde, lichtgevend en hun 'rokken' zo af en toe mooi tentoonstellend, waaierend door de lucht.



Roy Villevoye laat je schrikken. Twee menselijke figuren, akelig realistisch, liggen op de grond. Zijn ze dood? Staan ze zometeen op? Slapen ze een roes uit? Ik kende het werk van Villevoye uit het Tropenmuseum. Daar staat een beeld van een vriend van Villevoye, een Asmat uit Nieuw-Guinea. Ik herkende zijn gezicht hier in het GEM. Bezoekers kruipen om de beelden heen, gaan erbij liggen. De beelden stoten je af en trekken je aan.

Ook het onderzoeken waard is de Babel Fat Towel van Raul Ortega Ayala. Onbevangen loop je ernaartoe, ruikt eraan, het lijkt nog best lekker te ruiken (ik rook in eerste instantie iets bloemigs), maar bij bestudering van het tekstbordje bekruipt je een viezig gevoel.... De gehele toren is gemaakt van diervet. De warmte van de lampen zorgt ervoor dat het vet langzaam smelt. Ortega maakte dit werk als aanklacht tegen de voedselpolitiek, vooruitgang en verval .
In deze tentoonstelling over de mens, natuur en techniek komt ook levende natuur voor. In een groot aquarium is een realistische rotsbodem nagemaakt en leven talrijke waterdiertjes. Maak ook een rode kreeft, die zijn behuizing heeft gevonden in een door de kunstenaar aangeboden japans masker. Hij lijkt zich er prima in thuis te voelen, zeult het masker overal mee naartoe waar hij zich beweegt. Een prachtige samensmelting van mens en dier. De één heeft invloed op de ander en de ander ook weer op de één. Een 'verrassend partnerschap', precies de bedoeling van deze tentoonstelling.

Zo zijn er nog vele, echt vele andere spannende kunstwerken te zien. Zeer de moeite waard.

JA NATUURLIJK
Hoe kunst de wereld redt
16 mrt t/m 1 sep 2013

GEM, museum voor actuele kunst
Stadhouderslaan 43
2517 HV Den Haag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten