vrijdag 10 februari 2012

Schapen, scharen en een platte boom: Christien Meindertsma in het Textielmuseum

Fantastisch zijn de kunstenaars die met een ongangbare blik naar de wereld kijken. Christien Meindertsma excelleert daar in haar solotentoonstelling in, tot en met 3 juni 2012 te zien in Audax Textielmuseum Tilburg.
  
Al bij haar afstuderen in 2003 aan de Design Academy in Eindhoven baarde zij opzien door haar werk One Sheep Sweater. Ze 'personaliseerde' truien met het nummer van het schaap van wiens wol de trui was gebreid, één trui per schaap/één schaap per trui. Als drager van de trui weet je dus hoe jouw schaap eruit ziet, in welke wei die loopt en ken je zijn naam. In 2011 deed ze eenzelfde project, ditmaal met schapen uit het Brabantse Aarle-Rixtel. Elke trui werd weer van één schaap gebreid en kreeg het nummer van het schaap meegebreid. In de tentoonstelling zie je het merinoschaap, zwaar van de overdaad aan vacht, het kale, geschoren schaap (onherkenbaar) en de trui die ervan gebreid is (op de breimachine in het Textiellab). De drager krijgt vast vanzelf de wens om in Aarle-Rixtel langs te gaan om kennis te maken met zijn of haar schaap.

Christien is een kunstenares die houdt van de studie van materiaal. Van verschillende grassen liet ze papier maken. Die vellen papier hangen aan de wand, de grasnaam er uit gesneden. De kleurschakeringen van bruin, groen, gelige kleuren is prachtig. Ook maakte ze een studie van vlas, een materiaal dat veel gebruikt wordt voor touw. Ook zij maakt touw, maar dat verwerkt ze dan weer tot poef of lamp.

De serie Hindelooper meubels is prachtig (op die stoelen wil je ZITTEN, niet alleen naar kijken) en PIG 05049 is geniaal (niet zo geschikt voor vegetariërs, die kunnen bepaalde zaken maar beter niet weten). Christien vult wanden met scharen die op Schiphol in beslag zijn genomen, visueel een feest voor het oog. 

Het spierballenbreiwerk Aran Rug heeft ook weer het verhaal van de herkomst: het enorme vloerkleed is gebreid van precies zeven merinoschapen. Wonderbaarlijk weinig als je bedenkt dat bij de One Sheep Sweater 1 schaap 1 trui levert. Dit vloerkleed is zo dik, veel en vol, dat je eerder zou denken dat daar wel 50 schapen in zitten.

Een absoluut topstuk is de treinboom, Tree Track. Christien wilde laten zien hoe de sapstromen in een boom lopen, hoe het voedsel van wortel naar de top gaat. Ze koos samen met Staatsbosbeheer een mooie boom uit in het bos en 'oogstte' die. Elke afgezaagde tak werd genummerd en op een tekening weergegeven.  Zo was naderhand te reconstrueren in welk deel van de boom een tak had gezeten. In een zagerij werd de boom in plakken gezaagd en vermaakt tot treinrails en treintjes. Het geheel vormt de boom in de vorm zoals die in het bos stond met treintjes en wagonnetjes die heen en weer kunnen rijden, precies zoals in de levende boom sappen heen en weer gingen door de stam. De liggende 2D boom is de weergave van de levende 3D boom. Het filmpje dat Roel van Tour erbij maakte is prachtig. De hele tentoonstelling is prachtig, een absolute aanrader, maar al zou je alleen al voor deze boom komen, dan is je bezoek al helemaal geslaagd.

Christien Meindertsma - solo
11 februari t/m 3 juni 2012
Audax Textielmuseum Tilburg
Goirkestraat 96
50146 GN Tilburg

Dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur
Zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten