vrijdag 8 juli 2011

Klompen op de catwalk


Klompen saai en ouwerwets? Verre van dat! Klompen zijn hip, kek, daar wil je mee gezien worden. Dat hebben ze in het Klompenmuseum in Eelde (Noord-Drenthe, net onder de stad Groningen) helemaal door. Hun tentoonstellingsruimte is een flitsende en hippe catwalk voor de moderne klomp.


Zoals je verwacht in een klompenmuseum is er aandacht voor het ambachtelijke werk van het klompenmaken. Eelde had een goede klompenmakerij van de gebroeders Wietzes.Beide broers verzamelden ook klompen en zo ontstond vlak na de dood van de laatste Wietzes het museum. In een film zie je het verschil tussen met de hand en machinaal gemaakte klompen. Je ziet het gereedschap waar de Wietzes mee hebben gewerkt en welk motief zij gebruikten om hun klomp het Wietzes-uiterlijk te geven (elke klompenmaker heeft zijn eigen decoratie).


Dit museum blijft echter niet steken in traditie, houtkrullen en mooi gereedschap, maar brengt de klomp een gigantische stap verder. Als het mooiste deel van het museum voor je open gaat, ontkom je niet aan het wow-effect. Klompen op de catwalk. Jonge ontwerpers worden uitgenodigd hun draagbare of excentrieke houten schoeisel te tonen. Op de catwalk kom je bijzonder modern materiaal tegen en als tegenliggers lopen daar prachtige historische klompen uit Frankrijk tegenin. De conservator heeft een sublieme selectie gemaakt, de diversiteit is enorm en de tegenstelling oud en nieuw heel prikkelend. Dit is Klompkunst met de grote K.

Jan Jansen
, Lieke de Koning, Hester Vlamings, Miriam van Weeghel, dit zijn een paar van de hedendaagse schoenontwerpers die houten zolen gebruiken in hun schoenen. Hoewel... heeft de 'klomp' van Miriam van Weeghel nou een houten zool of kunnen we hier beter spreken van een onderstel? Dit lijkt wel een houten bouwwerk. Het schijnt dat deze hak de hoogste is die een menselijke voet aankan, hoger kan een voet niet hebben. Lady Gaga was zó gecharmeerd van dit ontwerp dat ze contact met de ontwerpster opnam met de vraag of ze ze voor een fotoshoot mocht lenen. De klompen reisden naar Groot Brittannië, maar eventuele foto's van Lady Gaga met dit ontwerp zijn nog nooit gepubliceerd. Viel ze om met deze 'schoenen' aan haar voeten?


Een klomp waar ik meteen voor viel was die van de Amsterdamse kunstenaar Bas van Buuren. In 2009 was in het museum een thematentoonstelling te zien van Van Buuren en dit werk werd aangekocht. De naam van dit paar klompen: Hollands Naakt. Hier kan je niet anders dan enorm vrolijk van worden, een oerhollandse klomp met een achterlijk hoge hak en een ritsje, zo blank als een blank huidje in de winter. Magnifiek, topdesign met veel humor.


Een paar jaar geleden kreeg het museum de kans om een grote verzameling Franse klompen te kopen, 571 paar. Met veel hulp van sponsors is dat gelukt. Al die historische klompen zijn behandeld tegen houtworm, schoongemaakt, beschreven en gefotografeerd. De museumruimte is veel te klein om ze allemaal te exposeren, slechts een minimale selectie is te zien. Het totaal aantal klompen en schoeisel met een houten zool in de collectie van het museum is nu ruim 2.200 paar. Het museum (draaiend op 65 vrijwilligers) is bezig een grotere museumruimte te krijgen. Als ze dat lukt, dan reis ik vanuit Tilburg helemaal opnieuw naar het noorden om me te vergapen aan hun klompen.

Klompenmuseum Eelde
Wolfhorn 1a
9761 BA Eelde
Telefoon 050-3091181

Openingstijden: Van 1 april tot 1 oktober, dinsdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur
De tijdelijke tentoonstelling die dit jaar loopt heet: Chique op hout
Daar is een mooi begeleidend filmpje bij gemaakt.


De omroep RTV Drenthe besteedde ook aandacht aan de aankoop van de verzameling Franse klompen.

En als je dan toch in Eelde bent, bezoek dan ook museum De Buitenplaats.

2 opmerkingen:

  1. Echt aparte klompen!!! Op de http://klompen.startpagina.nl staan nog meer links over klompen. Bij www.habermehl.nl kunt u ze ook online bestellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wel es in dat museum geweest? Is een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen