zaterdag 3 maart 2012

Een Kruithuis gevuld met wol

In Den Bosch is nog tot en met zondag 4 maart de expositie te zien van 20 jaar Viltcontactgroep. Een prachtig overzicht van wat Nederlandse viltkunstenaars (voornamelijk kunstenaressen) creeëren met wol.
Er is Kunst met de grote K, er zijn zweverige werken met dromerige titels, er is strak werk dat modern aandoet, je ziet er ontroerende werken als lijkwades, wol wordt gecombinerd met hout en andere materialen en vrijwel alles nodigt uit tot aanraken.

Vilt heeft een beetje een antroposofische associatie, maar dat het ook stoer kan zijn, laat bijvoorbeeld dit groene werk van Marnell van Zoelen zien.

Linda Lammerts laat een prachtig werk zien dat Treasures heet. Op een lange plank is een soort miniexpositie te zien van voorwerpen op witte vilten lapjes. Prachtig gedaan. Als je goed kijkt zie je radartjes van een klok, met draden 'ingepakte' stenen, glimmende knopen, stukken schelp, mooie stukjes metaal, mooie stofjes, houten brokjes, een verroeste dop van een fles. En elke treasure is met aandacht vastgemaakt, geborduurd en versierd.


Veel indruk maken de imposante jurken van Charity van der Meer. Haar werk was ik wel vaker tegengekomen en elke keer word ik weer verrast. In het Kruithuis zijn drie jurken te zien, die als een bloemvorm om het lichaam passen. Rood, geel of wit, met een flinke kraag, een jurk voor een prinses.

Gebiologeerd heb ik staan kijken bij de egel en het zwijn van Ditty van der Elst. Dit is verre van traditioneel viltwerk, héél knap gemaakt, prikkelt de fantasie. Houten vormen uit het bos zijn de basis voor de diervormen, wol is een essentiële toevoeging om in de vorm weer te geven dat het een zwijn is. Het oog is een glimmende schelp. Wat is dit mooi! Zeker de zwijnenkop lijkt te leven.


Een ware ontdekking vond ik het werk van Ottolien Dirks. Haar Schelpencirkel en Stola zijn prachtig, heel knap gemaakt, mooi gecombineerd met geweven stoffen en heel mooi gevormd. Ottolien plooit veel van de stoffen in haar werk, waardoor er een bijzonder patroon van kleuren en lijnen te zien is. Ondanks dat er dan een dikke stof ontstaat, lijkt het nog steeds heel draagbaar en soepel. Knap gedaan!
Ook een lust voor het oog zijn de lijkwades van Inge Evers. Groot genoeg om een grote volwassene in te begraven. De kleurcombinaties zijn heel warm, de patronen bijna vlammend en heel levendig. Ik snap niet hoe ze ze maakt, maar ook dit is weer prachtig.

Als klapper op de vuurpijl is werk te zien wat door schoolkinderen gemaakt is. Er zijn geschilderde zelfportretten van kinderen die hun zelfportret ook gevilt hebben. Er zijn maskers die geïnspireerd zijn door de schilderijen van Jeroen Bosch. En er is een ruimte met vlaggen, die aan elkaar verbonden zijn door electriciteitsdraden. De lol in het maken van deze werken is duidelijk te zien.


Het Stok-Kruithuis
Expositie 20 jaar Viltkontaktgroep
tot en met zondag 4 maart 2012
Citadellaan 7
5211 XA Den Bosch

Open wo - zo 13.00 - 17.00
Zondag 4 maart is er tevens een modeshow!

Meer foto's >

3 opmerkingen:

  1. Mooi! Ik had wel meegewild / gekund ;))

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Jojanneke wat ontzettend leuk dat je mijn werk op je blog hebt staan met zo'n mooi verhaaltje erbij! Dank je wel. Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  3. OOooh, dat werk is zó mooi, Linda! Heb er echt lang voor gestaan, werd er erg vrolijk van.

    BeantwoordenVerwijderen