donderdag 29 juli 2010

Maya 2012 en MonkeyBiz in Leiden

In het Museum voor Volkenkunde in Leiden is nu de tentoonstelling Maya 2012 te zien. Dat museum is absoluut niet mijn favoriet, maar deze tentoonstelling kan ik als Mexico-lover toch niet weerstaan. Het bleek uiteindelijk een heel inspirerend bezoek. De Maya tentoonstelling is mooi, interessant, niet zo statisch als veel van de tentoonstellingen in Volkenkunde, maar wil je 'm goed doen, dan vergt het veel tijd en concentratie, want de Mayakalender wordt uitgelegd en da's geen simpele telling! De Leiden Plate is er ook te zien, één van de topstukken uit de collectie. Op de ene zijde van de jaden steen is een heerser te zien, en op de andere zijde een uitgewerkte kalendernotering. Nadat deze plaat is ontdekt, is de Mayakalender pas echt helemaal ontcijferd. Een soort 'steen van rosetta'.
Verderop in het museum was aandacht voor Zuid Afrika, onder andere met kralenbeesten van Monkeybiz. Niet te weerstaan, vrolijk, knap gemaakt en vol van humor. Een groep vrouwen voorziet in hun levensonderhoud door het maken van deze beesten. Nog wat verder in het museum werd ik gegrepen door een filmpje van Andrew Putter. Hij maakte een filmpje waarin een blanke vrouw, gekleed als 18e of 19e eeuwse, in één van de Zuid Afrikaanse talen een wiegeliedje zingt. Het liedje is vol van clicks (mogelijk is de taal Xhosa) en je hoort het zo een donkere moeder zingen voor haar baby in een hut ergens op het platteland in Afrika. Het beeld bedriegd, het klopt niet. Een rijke, blanke vrouw uit die tijd zal nooit de moeite hebben genomen om het Xhosa te leren. Heel bizar om naar te kijken en je af te vragen waar je nou eigelijk naar kijkt.

1 opmerking:

  1. Nu ook verkrijgbaar in Belgie bij http://www.jasline.be

    Ga vlug een kijkje nemen, wij hebben enkel de dieren besteld maar die zijn zooooOOO mooi dat we hopen dat iedere Belg die ook zooooOOO leuk vindt en dat ze snel meer producten kunnen bijbestellen ;-))

    Met dank aan Joan voor deze prachtige handwerkjes hier te hebben gekregen.

    Jasline

    BeantwoordenVerwijderen