vrijdag 8 juli 2011

Museum De Buitenplaats in Eelde

Tussen het mooie kerkje in Eelde (Noord-Drenthe) en een naastgelegen historisch pand, het Nijsinghhuis, lag een braakliggend terrein. De gemeente kreeg het flitsende idee om dat op te vullen met een appartementencomplex van drie verdiepingen hoog, lekker modern. Diverse dorpsbewoners van het dorp schrokken zich rot en ondernamen actie, met als leidende partij de bewoners van het Nijsinghhuis. Jos van Groeningen en zijn echtgenote Janneke van Groeningen-Hazenberg bedachten het plan voor een museum met een beeldentuin. En zo ontstond museum De Buitenplaats, in 1996 geopend door Koningin Beatrix.

 Architectenbureau Alberts en Van Huut ontwierpen een museumgebouw en café in zogenaamde organische architectuur. Veel schuine vormen, een begroeid dak, veel hoogteverschillen, licht via ramen in het dak. Het gebruik van de schuine vormen wordt tot in het kleinste detail doorgevoerd: deuren hebben een afwijkende vorm, van de ramen loopt geen enkele zijde parallel aan een andere, zelfs met de dikte van muurtjes wordt gespeeld om het organische in de architectuur door te voeren. Heel mooi! Speels, wonderbaarlijk en harmonieus. Waarom wordt zo niet vaker gebouwd? Het is zo fantasierijk!

Rondom de gebouwen is een tuin aangelegd die dit concept volgt, maar die ook in stijl is met het klassieke van het Nijsinghhuis. Janneke van Groeningen en Copijn Utrecht ontwierpen de tuin. Er is een dwaaltuin van prachtige buxus- en taxusvormen, als een doolhof. In het doolhof komt je ineens bronzen beelden tegen of de grappige stapstenen van Gerrit Krol. Er is een boomgaard met een slangenmuur. Deze golvende muur vangt de warmte op en beschut de planten die erin groeien. Prachtig! Onder de bomen van de boomgaard staan mooie beelden.


Het museum zelf richt zich op figuratieve kunst. De tentoonstellingsruimte wordt geheel ingenomen door de tijdelijke tentoonstelling, er is geen vaste collectie, behalve in de beeldentuin. Er is een klein grachtje gegraven tussen het museum en het café en daar ligt een openluchttheatertje. Wat zal het leuk zijn daar in de openlucht een concertje of toneelstuk te  zien!Museum De Buitenplaats
Hoofdweg 76
9761 EK Eelde
info@museumdebuitenplaats.nl
050 30 95 818
Facebookpagina

Openingstijden:
Het museum en tuin: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur en Paas- en Pinkstermaandag.

Tip: combineer je bezoek aan De Buitenplaats met het hippe Klompenmusem in Eelde.

1 opmerking:

 1. Kijk, hier hou ik nou van: een reactie op mijn blogpost van de directeur van De Buitenplaats (per mail ontvangen). Ik ben zo vrij deze hier bij het blog te plaatsen. En dan snel naar Facebook!

  Geachte mevrouw Van Zandwijk,
  wat fijn te lezen dat u genoot van uw bezoek. En voorts dat u ook nog uw bloglezers hierbij betrekt! Ik hoop dat zij zelf zo ook op ons spoor komen en kunnen meegenieten. Wij zullen uw blog bij onze ruim 100 (deels vaste, deels vrijwillige) medewerkers bekendmaken. Ons Museum De Buitenplaats heeft sinds kort een facebookpagina, daarop vindt u foto’s van activiteiten rondom de huidige tentoonstelling. Mogen wij u daarbij veel kijkplezier toewensen? Graag.
  En altijd welkom hier in Eelde,
  Drs. Geert Pruiksma

  Directeur
  Museum De Buitenplaats te Eelde
  Hoofdweg 76
  9761 EK
  Eelde

  BeantwoordenVerwijderen