zaterdag 9 juli 2011

Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen

Eigenlijk bezoek ik alleen leuke musea, maar soms zit er ook wel eens een foutje tussen. Zo ook bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen, ik kwam er toevallig langs en wipte even naar binnen.
Dit museum is eigenlijk een museum van een museum. Vroeger maakten ze ze zo: donkerbruin, stoffig met verweerde kartonnetjes als tekstpaneeltjes, ouderwetse spotjes, statische uitstalling, pijlen van hoe je moet lopen, een mengelmoes van soorten vitrines, netjes chronologisch de geschiedenis afwerkend. Bij de eerste zaal slaat de museum fatigue je al toe.

Maar goed, bij het begin beginnen: het museum is gevestigd in twee historische panden in de binnenstad van Groningen (niet aan het water). De panden hebben hun oorsprong in de Middeleeuwen, toen Groningen een Hanzestad was. Prachtige panden, ik kan niet anders zeggen, mooie voorgevels.
Aan het begin van de route door het museum zie je een 3D-film over Groningen in 1470, in de Hanzetijd. De digitale reconstructie is best wel mooi gedaan, op een gigantisch breed scherm vlieg je over de stad, door de poortjes, wandel je door de straatjes en maak je zo kennis met de oude boerderijtjes tussen de statige herenhuizen van kooplieden. Tussen de huizen werden schapen, koeien en paarden gehouden of hing de was te drogen. Na een tijdje wordt de film een beetje statisch, er gebeurt te weinig, er zijn bijna geen mensen te zien, er is geen handel, de stad is te schoon en opgeruimd en dat is jammer. Het beeld van deze mooie stad in de 15e eeuw was levendiger geworden met meer bedrijvigheid en geluid in deze film.

Dan duik je de tentoonstellingsruimtes in de historische panden in, van Friese scheepsvaart 500-1100 n. Chr. naar de Hanze periode 1200-1600, Friese Admiraliteit 1600-1700, beetje vaart maken door de binnenvaart en turfvaart na 1650, kort kijken naar de kleine zeevaart met brik en schoener, snel voorbij de kustvaart in de 20e eeuw, slaan we de walvisvaart maar over om vliegensvlug naar het modelbouwatelier te gaan? De nagebouwde huisjes van zeevaarders of vissers zijn leuk, maar de aangeklede poppen weer zo uit de tijd. De verschillende knopen, ja tuurlijk, die kennen we uit de andere scheepvaartmusea, dus kunnen we vlot aan voorbij. Iemand nog zin in de binnenvaart, de trekvaart, visserij of gemotoriseerde binnenvaart?

Historisch is het allemaal juist, maar hoeveel museumbezoekers zitten hier nog op te wachten?

Er was een schoopgroep in het museum. Heb ik met mijn snelle bezoek het verkeerde voorbeeld gegeven? Ze haalden me in en waren uiteindelijk nog eerder weer buiten dan ik.


Noordelijk Scheepvaartmuseum
Brugstraat 24
9711 HZ Groningen

Openingstijden
Ma.     Gesloten
Di. - Za.     10.00-17.00 uur
Zo.     13.00-17.00 uur

3 opmerkingen:

  1. Hoi Jojanneke,

    Jammer dat het Scheepvaartmuseum tegenviel! Ik werk er als vrijwilliger (rondleidingen). Ik snap je bezwaren best, de museumdirectie ook. Momenteel is men al bezig met modernisering van het museum, die zeker nodig is. Heb je zelf tips? Wat miste je?
    Hopelijk kan het vernieuwde museum je nog eens verleiden om een bezoekje aan Groningen te brengen!

    Hartelijke groeten,
    Marlies S.

    ps. Er komt nu een vernieuwde versie van die 3d animatie van de stad in 1470, per 1 december 2011.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Marlies,
    dank voor je reactie. Wat ik mis is licht, alles is zo donker. En jullie willen zóveel vertellen, dat ik er totaal niet uit heb kunnen halen wat nou zo specifiek is aan de noordelijke scheepvaart. Waarom is dat in Groningen anders dan in Amsterdam? Less is more om de boodschap over te brengen.
    Ga af van het pad van de historische vertelling, die chronologie.... zucht...
    Vertel verhalen, liever van minder onderwerpen een goed verhaal dat blijft hangen dat van 1001 onderwerpen een overdosis aan objecten om te bekijken.
    Nieuwe vitrines zou een aanwinst zijn en maak het interactief voor de bezoeker, laat hem wat ontdekken door wat te doen in plaats van passief te kijken.
    De gebouwen zijn heel bijzonder. Ik zou elke bezoeker zelf laten kiezen: rondlopen met een plattegrond met pijlen of lekker zelf laten rondlopen en hén een plattegrond laten tekenen. De best getekende plattegrond krijgt een prijs.

    Als ik in de toekomst weer eens een keer in Groningen ben, loop ik vast nog eens binnen.

    groeten,
    Jojanneke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Jojanneke,

    Ja, het is inderdaad donker! Deels ligt dat aan de gebouwen zelf, deels aan de opstelling. Er zijn plannen om meer licht binnen te laten, voor zover dat lukt bij monumenten van deze ouderdom.

    Leuk dat je de tip geeft om meer verhalen te vertellen en minder chronologisch te werk te gaan. Daar wordt momenteel al naar gekeken. Ook meer nadruk op het specifieke van Groningen komt in de toekomst hopelijk beter naar voren, misschien verweven met de locale geschiedenis. Nieuwe vitrines zouden zeker helpen; er zijn er nu ook al weer wat minder, met meer oog voor een paar mooie individuele stukken. Het moet natuurlijk allemaal met een krap budget....
    Ook je tip over de gebouwen is waardevol; de routing wordt vermoedelijk aangepakt, ook omdat we het vaker hebben gehoord.

    Kortom: dank voor je opmerkingen! We zien je zeker graag terug, in een steeds mooier museum.

    Met vriendelijke groeten,
    Marlies

    BeantwoordenVerwijderen