dinsdag 25 september 2012

Vilt bij De Uitdaging in Ulvenhout

In lunchroom De Uitdaging in Ulvenhout (bij Breda) is tot 9 december 2012 werk te zien van de Bredase kunstenares Irene van der Wolf. Zij staat bekend om haar innovatieve technieken, het uitdenken van nieuwe manieren om met wol aan de slag te gaan en daardoor een nieuwe kijk te krijgen op vilt.
Mislukken kan volgens Irene niet. Als een werk uiteindelijk niet wordt wat je er in eerste instantie mee wilde bereiken, maak je er gewoon weer iets anders van. Zo ontstaan uit Irenes handen, prachtige, ingenieuze, sierlijke, wilde en vreemde vormen. De tentoonstelling in De Uitdaging geeft daarvan een breed beeld.

In de hal wordt je verwelkomt door een groot wandpaneel met bomen en een doorkijkje naar een klein dorp. Door in het vilt te knippen en snijden, lijken de bomen driedimensionale takken te hebben. Een gigantische zon staat centraal in het werk.

Buiten hangen een soort groene poefjes, met bloemenslierten. Knap gemaakt. De bloemetjes gevormd met bolletjes, zijn gevilt door middel van Upwolfing, een techniek die Irene een paar jaar geleden uitdacht. Door matjes met gaatjes te vullen met wol en die aan een ondergrond te vilten, kun je driedimendionaal werken. Dit is nu een soort handtekening van Irene geworden.

In de serre is een gigantisch paneel te zien waarin kleuren hun werk doen. Ook hier is meerlagig vilt geknipt en daardoor worden de kleuren in de tweede laag zichtbaar. Het nodigt uit tot aanraken! Het lijken allemaal kleine weggetjes, paadjes, eilandjes die je wilt verkennen.
In de grote ruimte van de lunchroom hangt één van de topstukken, een zwangerschapsjurk. Eenvoudig van vorm en kleur en mede daardoor een prachtig werk. Het begin van de zwangerschap wordt uitgebeeld met de bloemetjes van Upwolfing.
Je kunt je afvragen of het een functioneel kledingstuk is, want vilt is niet bepaald strechend! Geeft niets, aan de muur is het een mooie eyecatcher.

Nog een topstuk is het wandpaneel met rose als hoofdkleur. Gigantisch groot ( 2 meter hoog of zo) is het, úren en úren van geduldig werk zitten hierin. Ook hierin is geknipt en gesneden in verschillende lagen vilt. Uiteindelijk zijn er allemaal losse flapjes die als een draaikolk de viltlaag eronder laten zien. Kleurige zijde piept er in de geknipte gaten uit. Vilters zullen allemaal staan te bestuderen en puzzelen hoe dit is gemaakt. Ingenieus!


Op het raam zijn gekke vingerpoppetjes te zien, achter de bar kijken portretten je aan (op zijde overgebrachte foto's van mensen, waarna ermee gevilt is) en bij de trap lacht een vrolijk fantasiebeest je toe. Voor je weer vertrekt, kun je in een gevilten doek met vakjes een briefje kwijt of een briefje van een ander meenemen.

Wow, echt heel inspirerend. Een must voor vilters en een echte aanraden voor iedereen die van mooie dingen houdt.

Uiteraard is een bezoek aan de Uitdaging altijd een aanrader. De kaart is heel goed, de lunches zalig en de bediening heel vriendelijk. Wij hadden een hightea in de serre. Onze vingers bij opgegeten!

Lunchroom De Uitdaging
Dorpstraat 40
4851 CM Ulvenhout
Telefoon: 076 – 544 99 20
http://tearoomdeuitdaging.homestead.com
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, zondag van 11.00 tot 17.00 uur
Keuken geopend tot 16.00 uur

Expositie Irene van der Wolf te zien tot 9 december 2012 tijdens openingstijden
Op 24 en 25 november geeft Irene van der Wolf diverse workshops!Geen opmerkingen:

Een reactie posten