maandag 10 juni 2013

5 jaar Leerling/Meester in De Pont

Wauw, wat een prachtwerk heeft De Pont toch weer binnengehaald! KunstpodiumT verzorgt met 10 leerlingen uit het project 'Leerling / Meester' een ruime expositie. Iedere leerling één wolhok, een compacte, begrensde ruimte die ze elk naar eigen inzicht hebben ingericht. Fantastisch!

Een paar hoogtepunten:
Stijn Bles

Jolien Collen

Stijn Bles maakte een prachtig werk, ruikend naar steen en beton. Een stukje stad, of is het een gevangenis, een gesloten groepje huizen, allemaal het zelfde, blokkig. Het ziet er heel gesloten uit en toch heeft het iets aandoenlijks. De titel lijkt een flinke tegenstelling tot wat je ziet: Broos.

Jolien Collen laat je lachen, verwonderen, stelt je voor een keuze. Geweldig werk, met als titel: Guilty Pleasure! Als bezoeker heb je invloed op dit werk, je kunt het wijzigen, iets toevoegen of iets achterwege laten. ik deed dat laatste, maar koos wel een favoriet uit, zie bijgaande foto. Bezoekers, laten jullie deze heel alsjeblieft?

En dan kom je bij het werk van Jonas Wijtenberg. Excuus, niet te fotograferen. Het reikt tot aan het plafond, lijkt dat weg te willen duwen. Bizar, knap.

Nathalie van Duivenvoorden
Nathalie van Duivenvoorden maakt indruk met haar potloodtekeningen. Bezoekers staan echt gefascineerd te kijken. Is het echt alleen met potlood op papier? Niet ergens toch iets van fotografie in verwerkt?  Het is zo realistisch. Ze tekent vooral nachtelijke taferelen, die ergens iets unheimisch hebben. Iets klopt er niet. Een camper op een leeg parkeerterrein ergens bij een gebouw. Wat doet dat ding daar? Je vermoedt dat er iets gaat gebeuren.....
Ze weet heel goed het licht weer te geven in die nachtelijke beelden. Prachtig gedaan.


Even verder wordt je verrast door een enorm draaiend wiel van Tim Hoefnagels. Een soort kermis-attractie, ook weer niet te fotograferen, te groot voor de ruimte, het hele plafond is meegenomen in dit kunstwerk. Het is prachtig, het geluid, de geur van de lak op het hout, het geluid van dat draaiende wiel, de zwarte, ronde vormen van de spaken van dat wiel. Mooi om eindeloos naar te kijken.
Tim Hoefnagels
It can hover and rotate van Sanne Vaassen is bizar, maar van vorm ook weer heel mooi. Hoe is dit begonnen, de eerste ronde dat het draaide? Mag je hier als bezoeker ook invloed op hebben? Een handje meel op de draaitafel leggen?


De laatste ruimte, het 10e wolhok, barst uit zijn voegen, met het werk Strijd der Ratio van New Sculpture Department (Kees Boevé en Lorenzo Quintanilla). Ja, ik val in herhaling, weer het woord bizar. De grootsheid, de fijnheid waarin met het materiaal (het lichtgroene schuim) gewerkt is, de energie die het uitstraalt, het gat in de muur. Zeer de moeite waard. Pastte ook weer niet op een foto.
New Sculpture Deaprtment

Wat heerlijk dat we in Tilburg Kunstpodium T en De Pont hebben, die deze jonge kunstenaars alle ruimte en mogelijkheid geven om zo uit te pakken en hun moois te laten zien. Deze expo laat zich niet fotograferen, je moet 'm gewoon gaan zien. Kijken we hier naar de kunstenaars van de toekomst? Heel mooi om dat te denken! dat belooft veel goeds.

Er is ook een audiotour!

5 JAAR LEERLING/MEESTER IN DE PONT
8 juni t/m 22 september 2013
De Pont museum voor hedendaagse kunst
Wilhelminapark 1
TilburgGeen opmerkingen:

Een reactie posten