zondag 1 maart 2015

Alles over Geisha's in Leiden

De wereld van de geisha's spreekt voor vele mensen tot de verbeelding. In films en boeken wordt over hun mysterieuze leven verteld, een wereld die ver af staat van het 'gewone' leven van alledag. Geïnteresseerden kunnen tot en met 6 april 2015 hun hart ophalen in het Museum voor Volkenkunden in Leiden in een grote tentoonstelling over geisha's vroeger en nu.

Het museum werkte hiervoor nauw samen met een okiya, een geishahuis in Kyoto. Een medewerkster van dat huis geeft per zaal in korte filmpjes uitleg over het leven van een maiko (geisha in opleiding) en geiko (zoals een geisha in Kyoto heet). Ik ben dol op volkenkunde, op volken, op etnografie, maar de tentoonstellingen op dat gebied zijn vaak redelijk statisch. Deze tentoonstelling is dat niet! Ik was blij verrast over de veschillende manieren waarop je als bezoeker kunt luisteren, lezen, zien, ervaren en spelen.

En eigenlijk, laat ik eerlijk zijn, begint het ervaren al op het station van de stad! In de entreehal wordt je op gigantisch grote doeken enthousiast gemaakt voor die expo. Wat goed! Op het plein vóór het station is het nog eens een ontmoeting met wat Leiden op cultureel gebied te bieden heeft. Goed gedaan! Echt een teaser voor de bezoeker.

De tentoostelling belicht het geisha leven vroeger, de teloorgang van deze traditie en de hedendaagse opkomst. Er zijn weer jonge meisjes die zich aanmelden bij een okiya om in de leer te gaan. Vijf jaar als maiko en daarna pas een geisha/geiko. De tradities, gebruiken, kleding, haardracht, geruchten, het toerisme, sensualiteit, de optredens in Kyoto in april, de merchandising, de kunstvoorwerpen, het komt allemaal aan bod. Wil je je kennis testen, dan heeft elke zaal een soort spelcomputer waar je met je entreekaart op mee kunt spelen. Je kunt niets winnen, maar uiteraard wil je wel alle 10 vragen goed hebben!
Gaandeweg leer je de maiko en de geiko herkennen en krijg je  waardering voor het vele dat zij moeten leren en tot in perfectie moeten beheersen. Hedendaagse Japanners op straat komen aan het woord en uiten ook hun waardering voor de geisha-cultuur. Het lijkt erop dat ook heel moderne Japanners niet willen dat deze eeuwenoude cultuur verdwijnt. Het hoort bij Japan. Ook al is deze gesloten wereld in geheimzinnigheid gehuld en zal het altijd moeilijk blijven om echt contact te krijgen met een geisha, zeker als buitenstaander.

Geisha
Museum voor Volkenkunde
Steenstraat 1, 2312 BS Leiden
Nog tot en met 6 april 2015


Geen opmerkingen:

Een reactie posten