Een kolkende lavamassa? Een heetwaterbron bij zonsondergang?
Nee, het is anderhalve kilo abrikozen die staan te pruttelen voor Open Monumentendag 2010. Regionaal Archief Tilburg ging helemaal mee in de Smaak van de 19e eeuw, en diverse gerechten uit oude kookboekjes waren te proeven. Waaronder deze ZALIGE abrikozenmoes. Zo maak je 'm:
2 libra abrikozen en een glas water opzetten en laten koken. Van het vuur halen en een 1/2 libra suiker toevoegen. Weer aan de kook brengen en vocht laten inkoken.
In het 19e eeuwse recept stond er niet bij dat je de abrikozen het beste klein kan snijden, dat het zeker een half uur tot drie kwartier zachtjes moet pruttelen en dat je er ook best veel minder suiker bij kan doen. Na de suiker moet het weer een flinke tijd zachtjes pruttelen en stiekum heb ik de moes met een stamper wat fijner gemaakt. Zo krijg je de allerlekkerste moes...... hmmmmm
Oja, een libra is 450 gram!
maandag 20 september 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten