vrijdag 5 november 2010

Lichita en Susanna

Vandaag was een mooie dag. Begon met onrust in de buik, maar eindigt met overheerlijke tasajo met tortillas....

Eerst naar Tlaco. Wat bleek, er was een flinke blokkade bij Pemex (voorbij El Tule (oudste boom van de wereld, minimaal 2000 jaar oud)) en mijn bus kon er niet doorheen. Moesten we een enorm eind omrijden door de campo over onverharde wobbelwegen met die gammele bus, ik dacht dattie uit elkaar zou vallen, maar da{s niet gebeurd. Prachtig uitzicht, mannetjes met sombreros en ezels, houten karren volgeladen met gedroogde maisstengels, hier en daar een riviertje, suikerrietvelden, roofvogels in de lucht, heel idylisch.

Susana en familie
In Tlacochahuaya ben ik met verse bloemen naar het graf van Lichita gegaan. Heerlijk, er was niemand op het kerkhof, eindelijk even alleen met 'mijn' oudje. Ik heb haar mooi achtergelaten. Daarna alle andere graven bekeken, god, was een mooi versierde graven! Veel gefotografeerd.
Daarna op zoek naar Susana. Zij en ik hebben maanden samen met Lichita geleefd, Susanna was het hulpje in huis. Ik kon het vreselijk goed met haar vinden, veel met haar gelachen. Nu is ze getrouwd met Eugenio (een van de knapste jongens uit het dorp heeft ze aan de haak geslagen) (zelf is ze ook heel mooi) en hebben ze twee dochtertjes. Haar dronken vader bracht me erheen (ik moest 'm af en toe recht overeind houden). Hemel wat woont ze armoedig... achteraf, in een prefab metalen huis (stikheet in de zomer, ijskoud in de winter) in twee kamers met z'n vieren..... Maar ondanks die armoede hebben we zo'n lol gehad met z'n allen. Mijn buik was niet in orde, maar ze had heldere kippensoep en dat ging heel goed, ze maakte verse agua de naranja, ook zalig, we keken oude foto's, Eugenio liet al zijn 'uitvindingen' zien, de meisjes hun maaksels voor Dia de Muertos (heel geestig, ook foto van gemaakt) en uiteindelijk hebben we allemaal foto's met de zelfontspanner gemaakt op hun terrein. Susana leende me een jas, want het wordt hier s avonds ineens heel koud. Volgende week terug brengen, mooie reden om weer op bezoek te gaan. Wat is zij leuk!
Op de terugweg moesten we weer langs die blokkade. Best eng, wel 50 enorme trucks stonden overal de boel dicht te houden, verstrikte auto's probeerden zich een uitweg te banen. Een beetje zoals hiernaast, maar dan 's nachts, zonder verlichting. De combitaxi's hadden het goed voor elkaar: ze lieten hun passagiers aan de ene kant van de blokkade uitstappen, we liepen naar de 'overkant' en daar stonden weer nieuwe taxis te wachten. Heel goed georganiseerd (ben zowiezo wel enthousiast over de taxis hier), maar wel twee keer betalen.
Waar ik ook heel enthousiast over ben is de enorme hoeveelheid winkeltjes die tot laat open zijn. Waar je ook woont, altijd is wel ergens om de hoek een winkeltje, of een plek om goedkoop te eten. Heel prettig.
Terug in Oaxaca naar de markt om toch nog even iets zouts te eten (bijna niets gegeten vandaag) en dat werd een tasajo m
et tortilla, god, wat lekker. Tasajo is heel dun gesneden rundvlees dat gezouten wordt. In een deel van de markt wordt dat verkocht en meteen voor je geroosterd op houtskoolvuurtjes. Er zijn altijd vrouwtj

es die tortillas erbij verkopen, andere vrouwtjes die er uien bij verkopen, jonetjes die er huacamole bij verkopen en zo stel je je avondeton samen. Ik hield het simpel vanwege de buik: alleen tasajo met tortilla. Meer heeft een mens eigenlijk niet nodig, oprollen die boel en smullen maar. Oeps, internetcafe gaat sluiten! Moet stoppen!

Welterusten allemaal! Que tengas sueños dulces.

3 opmerkingen:

 1. Meer, meer van die prachtige inkijkjes in je sentimental journey. Merkwaardige tegenstelling: ik krijg het beeld van JJ in de meest afgelegen gebieden van Mexico en toch: zijn er overal internetcafé's...? Slaap lekker

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Jojan,

  Wat prachtig om te lezen allemaal en ook de Twitter-berichten worden goed gevolgd: alsof je iedere stap een beetje mee maakt!
  Cheers,

  Jacco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je roept de here Jezus regelmatig aan. Besmet geraakt in religieus Mexico? Of alleen in de darmen/
  Leuk om je enthousiasme te lezen. Het klinkt allemaal als een hele mooie vakantiereis met vrienden.

  BeantwoordenVerwijderen