zondag 7 november 2010

Metepec, centrum van aardewerk

Dit weekend ben ik in Metepec, een stad (300.000 inwoners) waar al heel lang aardewerk wordt gemaakt. Het stadje heeft een mooi centrum met gezellige straatjes, twee mooie kerken (zeker de oude kerk is prachtig versierd, heeft een hele mooie houten vloer (zie je niet vaak hier) en een mooi groen plein ervoor. In het centrum van Metepec zag ik ook iets anders wat ik nog nergens in deze mate heb gezien: cafe's! Echte leuke, gezellige, hippe cafe´s, waar de jongeren gezellig biertjes drinken. Dat zie je hier niet veel. Het deed bijna europees aan.


Dit deel van Mexico is welvarend (hoewel de bewonders dat zelf helemaal niet zo erg zo ervaren). Er rijden alleen mooie, glimmende auto´s. Niet zoals in Oaxaca, waar meer dan de helf van de auto's half verroest is, geen licht heeft, geen nummerbord, enorme barsten in de voorruiten, of soms een missende ruit, rammelend en pruttelend bewegen. Nee dan hier rondom Toluca, waar een gigantisch gebied is met industrie (o.a.
Nestlé) en dus veel werkgelegenheid. Mooie huizen, mooie wegen, mooie auto's, grote supermarkten, ommuurde 'compounds' waar de middenklasse woont in goed onderhouden huizen, met gras dat gemaaid wordt (grasmaaien in Oaxaca is als tapdansen op de maan, net zo weird). Heel leuk om dit ook eens mee te maken. Mijn vrinden hier, Karina en Julio, hebben een geweldig lief hondje, het eerste goed verzorgde hondje dat ik hier zie. Wat een lief beestje! Ben helemaal verliefd, en zij ook op mij. Ze heet Chulika en slaapt 's avonds in haar bedje onder een dekentje, zo schattig.

Metepec is beroemd om de levensbomen van aardewerk. In heel Mexico worden ze verkocht (en ook in de Wereldwinkel in NL). Sommigen zijn wel 2 meter hoog, maar ze maken ze ook van maar 12 cm hoog, met alles erop en eraan, de slang die een appel eet, adam en eva, bloemen, vogels, diertjes, echt prachtig.

Mexico is wel ineens een in koud weer terecht gekomen. In de woonkamer waar ik nu even zit te tiepen, is het 10 graden en ik zit met slippers en een zomerse rok omdat we zo naar Valle de Bravo gaan, waar het warm zal zijn. Kan niet wachten om de zon in te gaan, want hier, brrrrrrrrr….

1 opmerking:

 1. Hoi Jojanneke,

  Wat is er veel te zien, fijn dat met jou te delen, volg je graag op je tocht...

  I miss You..

  Groeten
  Rien

  BeantwoordenVerwijderen