donderdag 4 november 2010

Zotheid van Zocalo tot Santo Domingo

Op 1 november, afgelopen maandag, was ik bij Chela en Jorge, met een huis vol mensen (er werd op de grond geslapen, op de banken etc) en er kwamen de hele ochtend mensen langs met, compadres, comadres, ahijados en iedereen nam iets te eten mee en ging weer met iets te eten weg. Helemaal snappen doe ik dat niet: mensen komen met een grote mand (canasta) vol met chocola en brood (pan de muerto) en geven dat cadeau, en voordat ze weer vertrekken krijgen ze weer 2 grote van diezelfde broden cadeau.....
Anyway, was heel gezellig, hele ochtend zitten kletsen en daarna naar heerlijke ijsjes gegeten met Rocio met de meestgeweldige namen als: hekserij van Oaxaca en Zapoteekse kus. s Avonds zijn we naar het prachtige kerkhof van Oaxaca gegaan, waar mensen bij hun graven zaten, muziek maakten, veel kaarsen, veel mezcal, veel bloemen, af en toe heel eng verklede mensen (ik holde ervoor weg, zo eng), prachtig verlicht allemaal. Daarna naar een super spectakel in het centrum van Oaxaca met Rocio, waar een onvoorstelbaar goeie banda van jonge jongens, geschminkt als de dood Mexicaanse liederen speelden, waarbij een heleboel verklede mexicanen opzwepend dansten. Geen gezicht die skelet bruiden, Catrinas, duivels, enge beesten, heksen, mariachis, doden, en andere engerds die helemaal uit hun dak gingen, als een stel wilden stonden te dansen en springen als sprinkhanen op de opzwepende muziek. Wie zweepte wie hier nou op? De muzikanten de dansers of andersom? Een geweldig gezicht. Ik heb filmpjes gemaakt, maar krijg die hier niet op YouTube, maar om alvast een idee te krijgen hier een ander filmpje van YouTube:
Dit filmpje is uit 2007. Dit jaar waren en geen mensen op stelten, maar voor de rest is het vergelijkbaar. Er dansten ook kinderen mee, UREN lang, geweldig, zoveel energie straalde er vanaf. Rocio en ik bleven tot het eind bij de meute (alles liep heen en weer tussen Santo Domingo en Zocalo) en toen het echt was afgelopen, rond 1 uur s nachts, hing er een enorme walm van mezcal om de muzikanten, haha, das waarschijnlijk hun manier om 3 uur achter elkaar als razenden te spelen en te spelen.
Onvergetelijke avond.

2 opmerkingen:

  1. Leuk verhaal, lijkt me fantastisch om eens mee te maken. Ik vind dat de mensen daar veel ontspannender met de dood lijken om te gaan dan wij westerlingen. Zie je het al voor je, eten en feest op het kerkhof? Sfeervol filmpje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal te gek. Het doet ons denken aan kerstmis. Fijn dat je dit samen met Rocio kon doen. De muziek was ook weer zeer inspirerend. We zijn benieuwd naar jouw filmpje. Hopelijk sta je ook zelf ergens op, maar we kunnen jou daar tussen de menigte wel voorstellen.

    BeantwoordenVerwijderen