maandag 1 november 2010

Bijna klaar voor Dia de Muertos


Afgelopen nacht weer geslapen bij Chela en Jorge in de stad Oaxaca, na twee nachten in Tlacochahuaya geslapen te hebben bij Paulina. Ik sjouw wat af! En de uitnodigingen stromen binnen, overal mag ik op bezoek komen. In deze tijd is het echt één groot uitnodigingsgedoe vanwege Dia de Muertos. Vrijwel elk gezin maakt een altaar (eigenlijk een offrenda, geen altaar) in huis en mensen gaan bij elkaar langs om het altaar te bekijken. Je neemt dan normaal wel een mand met lekkers mee: chocolate, mole (een dikke saus van chocolate), fruit, noten, brood (pan de muerte). Dat geef je aan de familie in dat huis (die het deels weer op het altaar leggen), maar je krijgt ook weer vanalles en nog wat aan eetbaars mee terug! (kippensoep, maxitortillas, tamales (in bananenblad gestoomde hartige maisdingen)). Zo sjouwt iedereen dus met allemaal eten heen en weer over straat.
Paulina en Lancha aan het werk voor de bloemenboog

Gisteren hebben we in het huis van Paulina bijna alles gedaan voor la offrenda voor Lichita. Het ziet er mooi uit. In de ochtend hebben we zo idioot veel bloemen gekocht en geplukt, echt BERGEN lagen er op de patio en stonden er in emmers en tonnen. Een deel daarvan neem ik morgen mee naar het graf om dat helemaal te versieren en een groot deel is verwerkt in een bloemenboog rondom la offrenda. Wat een werk was dat! Ben verbrand omdat we buiten werkten (na 30 minuten in de zon was ik al verbrand). en iets heel moois gebeurde: vanuit de cipres op de pation klonk een prachtig gezang van een vogel. Paulina en ik waren meteen één en al aandacht, zo mooi zong die vogel. Hij schijnt hier Primavera (lente) genoemd te worden en je hoort 'm absoluut niet vaak zei Paulina. Hij bleef maar mooi zingen. "Ya vino Lichita para saludarte" (Daar is Lichita om je te begroeten). Wie weet. Lichita hield heel erg van zingende vogeltjes, ze had er één in een kooitje, Chiripas, die nog in een Mexicaanse film mee heeft 'gespeeld'. Ik geloof graag dat dat lentevogeltje Lichita was....

Bekijk hier meer foto´s (scroll naar halverwege voor de foto´s van Dia de muertos)

4 opmerkingen:

 1. Hé Jojanneke,

  Jeetje wat heb je het druk maar vooral heel gezellig daar in dat verre Mexico! Ik wens je een mooie dag toe tijdens Dia del Muertos. Lichita zal trots op je zijn!

  Veel groetjes,

  Mirian

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goeie morgen, we hebben met plezier alle berichten gelezen. Je beschrijft het zo goed dat we de zon een beetje kunnen voelen, de mensen kunnen horen lachen, de barbacoa kunnen ruiken en jou met volle teugen zien genieten.
  Doe iedereen onze groeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha JJ,
  Wat leuk om over die avonturen in Mexico te lezen. Volgens mij heb je het heel erg naar je zin, mooi :-). Groeten van Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Jojan,

  Het lijkt mij een enorme ervaring, geniet vooral van deze unieke dingen

  Groet
  Rien

  BeantwoordenVerwijderen