zondag 13 februari 2011

Stephen Jones in Antwerpen

De hoeden in het #MoMu gezien? Echt wat gemist als je niet bent geweest!


Stephen Jones is een hoedenontwerper, die 30 jaar in het vak zit. Zijn creaties zijn niet gangbaar, sommigen zelfs echt moeilijk te dragen, maar altijd vrolijk, humorischisch, schitterend of visionair. Het Mode Museum in Antwerpen (MoMu) laat er vélen zien in een prachtige overzichts-tentoonstelling. En er zijn niet alleen hoeden te zien, ook creaties van mode-ontwerpers met wie hij veel samenwerkt zoals John Galliano, Claude Montana en Jean Paul Gaultier.


Ik was er op een vrijdag, één van de laatste dagen van de tentoonstelling. En snapte weer waarom ik zo graag in het weekend naar een museum ga: geen schoolgroepen! Ik weet niet hoeveel groepjes leerlingen ik voorbij heb zien komen. Als opdracht krijgen zij het bedenken van een drager bij de hoeden. De Kroonluchter met metalen mouw was voor Lady Gaga, maar de metalen bollen...?Eén van mijn favorieten is 'Wash 'n Go' uit 1993, een perspex vorm die precies om een hoofd past en een plons water om je hoofd verbeeldt. Prachtig!

Veel van Stephen Jones' werk is vrij miniem, een klein dopje met een veer of een diadeem die in je haar verdwijnt met een miniem hoedje dat op je hoofd balanceert. Zijn werk wordt veel gebruikt voor modeshows en fotoreportages, maar er zijn ook mensen die het echt dragen. Een excentrieke Italiaanse dame is één van zijn grootste fans en draagt die minieme hoedjes heel graag. Anna Piaggi is haar naam, en ze heeft een deel van haar collectie uitgeleend voor deze tentoonstelling. In een filmpje vertelt zij over de hoeden en haar fascinatie voor het werk van Jones.

In een filmruimte is een mooi portret te zien van Stephen Jones. Een vrolijke man, bruisend van de creativiteit en wars van de regeltjes van de mode. Hij doet wat hij zelf wil, maakt wat in zijn hoofd zit en weet dat hij daarmee succes boekt. En hoewel zijn succes enorm is, laat hij weten: "80% of my dreams have come true". Wat gaat dat allemaal nog meer brengen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten