maandag 4 april 2011

Thuis in Tilburg Noord


In het mooie Peerke Donders Paviljoen in Tilburg-Noord is op 2 april 2011 een tentoonstelling van start gegaan over en door inwoners van Tilburg-Noord. Heel bijzonder, want mensen van zeker 13 nationaliteiten hebben meegewerkt en meegedacht aan de tentoonstelling. Het is echt iets van de mensen uit Tilburg-Noord geworden. Tijdens het openingsweekend waren deze inwoners van Tilburg-Noord in grote getale aanwezig, er werd Marokkaanse thee geschonken, er waren heerlijke koekjes en snoepjes uit verre landen en er werden onderling verhalen verteld over de objecten in de vitrines.

De tentoonstelling bestaat uit een aantal delen. Er is een tafel met beschrijfbare tafellopers. Steeds wordt er een vraag gesteld over 'je thuis voelen', of over gastvrijheid of migreren. De vragen zetten je aan het denken en laat mensen met elkaar in discussie gaan. De antwoorden schrijf je op de tafelloper.

Verder zijn er 14 foto's te zien van mensen die van oorsprong niet uit Tilburg-Noord komen, maar er wel een thuis hebben gevonden. De mensen zijn allemaal op een plek gefotografeerd waar ze zich het meest thuis voelen. De Colombiaanse voelt zich thuis tijdens een picknick in het park, een Turkse muzikante bij het Noorderbos (wat een prachtig instrument heeft zij bij zich, een saz. Ik vind dit één van de mooiste foto's), een Poolse in het bos wandelend met haar hond, een Curacaonaar in de sportschool. De foto's zijn gemaakt door Amateur Fotografen Vereniging Kontrast, uiteraard ook uit Tilburg-Noord. Van sommigen van de gefotografeerden zijn er objecten in de vitrines, objecten die ze doen denken aan hun land. Spullen die ze mee hebben genomen, omdat ze voor hen waardevol zijn. Zo ligt er een bezempje uit Indonesië, meegenomen tijdens de migratie naar Nederland, om hier het huis mee te vegen.


Er is ook aandacht voor integratie, lessen in de Nederlandse taal, inburgeren. Er liggen drie mappen vol getypte blaadjes, die een leraar op een school eind jaren '80 vol heeft getypt met Nederlandse en Turkse woordenlijsten. Om de nieuwe Turkse wijkgenoten Nederlands te kunnen leren, want boeken waren er nog niet! Wat een engelengeduld heeft deze leraar gehad, en dan in zo'n moeilijke taal, met lettertekens die we in het Nederlands helemaal niet hebben. Getypt! Nog vóór de komst van de computer!

Als laatste is er een ruimte met prachtige kussens, waar een film getoond wordt over Tilburg-Noord. In 2008 maakten Tom Amerika en Rob Moonen deze film over de inwoners van de wijk. De kussens zijn gemaakt door Stichting Experimenten Werkgelegenheid / Kant Social Design  in het patroon 'log-cabin'. Amerikaanse pioniersvrouwen gebruikten dit patroon vaak als ze na een migratie nieuwe kussens of dekens maakten van oude stofjes. 

Ondanks dat Thuis in Tilburg-Noord helemaal geen grote tentoonstelling is, maken de verhalen erachter het groots. De participatie van zoveel mensen uit de wijk, met allemaal zulke verschillende achtergronden, maar met uiteindelijk één doel: zich thuis voelen, is bijzonder, en brengt het 'onbekende' dichtbij. Je thuis voelen is iets wat elk mens op de aardbol nodig heeft, daarin zijn we allemaal gelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten