maandag 2 mei 2011

Kasteel Heeswijk

Rond 1050 begon in Heeswijk de bouw van een kasteel. In de loop van de eeuwen werden er delen bijgebouwd (als laatste in 1880 een toren en een aantal keer werd er flink gerestaureerd) met als resultaat dat het kasteel er nu heel imposant, groots en goed onderhouden bij ligt. De rit ernaar toe is prachtig door mooi Brabants landschap en als je dan de oprijlaan over rijdt met het zicht op het kasteel, een paar Brabantse knollen in de wei, een mooi veld met koeien, lijk je zo een schilderij uit de Gouden Eeuw binnen te rijden.

Kasteel Heeswijk is te bezoeken met een rondleiding (start elk heel uur) waarbij het kasteel tot leven komt door de vele verhalen over de bewoners. Je komt door de salon, een hoge ruimte met vele schilderijen van de vroegere bewoners zien. In de salon kom je te weten dat de kasteelbewoners, de familie Van den Bogaerde,  fervent verzamelaars van kunst waren, dat er een bizarre testamentaire beslissing is genomen, dat 90% van de kunstverzameling is verkocht en nu verspreid in musea, universiteitsbibliotheken en archieven te zien is en dat de laatste bewoonster barones Manuelle van den Bogaerde van Terbrugge was, overleden in 1994 en tot haar dood in het kasteel woonde.

In 1835 benoemde Koning Willem II André van den Bogaerde tot gouverneur van Brabant. Zijn werkpaleis is het gebouw dat we nu kennen als het Noord Brabants Museum, in kasteel Heeswijk woonde hij met zijn gezin. André is voor de ontwikkeling van Brabant heel belangrijk geweest. Er was voor zijn benoeming nooit veel aandacht geweest voor Brabantse infrastructuur, economie, welzijn. André zorgde ervoor dat de eerste wegen in Brabant verhard werden. Hij probeerde de economie te stimuleren door de introductie van de zijdeteelt uit moerbijbomen. De bomen deden het goed hier, maar de zijde rups had geen zin in het Brabantse klimaat. Zowel André als zijn beide zoons Louis en Alberic verzamelden kunst en curiosa in enorme aantallen en van over de hele wereld. Door een geschil in de familie werd in een testament bepaald dat de familie 80 jaar niet in het kasteel mocht komen. Kasteel bewaarders traden in dienst en behielden het kasteel zoals het was. De collectie bleef  op deze manier zeer lange tijd intact, maar ook het kasteel zelf bleef in goede originele staat. In 1949 kwam de familie Van den Bogaerde weer terug in het kasteel en werden grote delen van de collectie geveild. Een deel van de landerijen werden verkocht en ook de huizen die erop stonden. Uit de opbrangst daarvan zijn restauraties gedaan en is het mooie kasteel verzekerd van behoud voor de toekomst.




Je kunt er trouwen, lunchen, feest vieren, vergaderen, een kinderfeestje houden en de ruimtes zijn daarvoor deels aangepast en geschikt gemaakt voor het ontvangen van groepen. Ook zijn er af en toe concerten, lezingen, evenementen en open dagen dat je zonder rondleiding door het kasteel mag gaan.
Toen ik er was, was er toevallig net een trouwpartij gaande. Ik moet zeggen, de lokatie, de sfeer van het kasteel en de omgeving zorgen er al voor 80 % voor dat je feest geslaagd is. Zo mooi!

1 opmerking: