
De eigenaar van dit gigantische bedrijf Würth deed in de jaren '60 zijn eerste aankoop van moderne kunst. Hij raakte er zo door geboeid dat hij eigenlijk niet meer kon stoppen met kopen. Vooral kunst uit de 20e en 21e eeuw heeft zijn interesse. In 1991 besloot hij, Reinhold Würth, om een deel van zijn verzameling tentoon te stellen in het pand van de firma in Künzelsau. Ook dit bleek weer een groeiend en florerende onderneming, want ondertussen zijn er Würth musea in Zwitserland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken, Noorwegen, België, Italië, Spanje, Frankrijk, en Nederland.
Op 28 april bezocht in de Nederlandse versie: Kunstlocatie Würth in Den Bosch.

De collectie van ca. 14.000 stukken (jah!) wordt centraal bewaard in Duitsland en van daaruit worden de tentoonstellingen door een conservator samengesteld. Ik sta echt versteld dat je met bevestigingsmaterialen zóveel kunt verdienen dat je 14 museumruimtes in Europa kunt inrichten en voorzien van kunst en dan nóg een overvol depot hebt. Fantastisch! Rijke industriëlen, zo kan het ook, neem hier een voorbeeld aan!
Je mag er totaal niet fotograferen, dus de plaatjes hierbij komen van de site van Würth.
PS Nederland had ook ooit een grote, bekende bedrijfscollectie, die van Peter Stuyvesant in Zevenaar, maar die is in 2010 geveild bij Sotheby'.
Jojanneke,
BeantwoordenVerwijderenJe kunt bij Würth ook nog vrijwilliger worden....
Zijn echt topcollecties, waarvan je in musea niet altijd de evenknie vindt. Wel jammer dat de weekenden vaak gesloten zijn.
Vorig jaar de opening ook nog bijgewoond met Rudi Fuchs, gewoon top wat ze daar doen.
Volgend jaar bestaat Würth Den Bosch 50 jaar, gaan ze vast groots vieren. Ik heb me vast opgegeven voor de nieuwsbrief.
BeantwoordenVerwijderen