zaterdag 30 april 2011

Zakenman in kunst: Kunstlocatie Würth

In de jaren na WOII was er in Duitsland, in Künzelsau, een slimme man die een kruiwagen vulde met schroeven, bouten, spijkers die hij van huis tot huis verkocht. Zijn handel liep goed. Dit kleine handeltje groeide uit tot een gigantisch bedrijf in montage, gereedschappen en bevestigingsmateriaal met 84 vestigingen in vele Europese landen. Marktleider in bevestigingen, leverend aan grote ondernemers, NS werkplaatsen, botenbouwers enzovoort.

De eigenaar van dit gigantische bedrijf Würth deed in de jaren '60 zijn eerste aankoop van moderne kunst. Hij raakte er zo door geboeid dat hij eigenlijk niet meer kon stoppen met kopen. Vooral kunst uit de 20e en 21e eeuw heeft zijn interesse. In 1991 besloot hij, Reinhold Würth, om een deel van zijn verzameling tentoon te stellen in het pand van de firma in Künzelsau. Ook dit bleek weer een groeiend en florerende onderneming, want ondertussen zijn er Würth musea in Zwitserland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken, Noorwegen, België, Italië, Spanje, Frankrijk, en Nederland.

Op 28 april bezocht in de Nederlandse versie: Kunstlocatie Würth in Den Bosch. Nu is er een tentoonstelling van de Duitse kunstenaar Markus Lüpertz, de tentoonstelling hiervoor was met werk van Anselm Kiefer (om meteen maar aan te geven dat het grote kunstenaars zijn die in die collectie zitten) (enkele andere namen: Emil Nolde, Balkenhol, Sisley, Max Ernst, Christo, Georg Baselitz). Tweemaal per jaar is er een nieuwe tentoonstelling te zien met vrijwel alleen werk uit de collectie Würth. Heel soms wordt een bruikleen aangevraagd bij een andere collectie. De tentoonstellingsruimte in in het voorste gedeelte van het gebouw. Hier en daar kun je een kijkje nemen in een autowerkplaats en de houtwerkplaats. De kantine van de medewerkers is een open ruimte waar je doorheen kunt lopen. Het geeft een heel open sfeer.
De collectie van ca. 14.000 stukken (jah!) wordt centraal bewaard in Duitsland en van daaruit worden de tentoonstellingen door een conservator samengesteld. Ik sta echt versteld dat je met bevestigingsmaterialen zóveel kunt verdienen dat je 14 museumruimtes in Europa kunt inrichten en voorzien van kunst en dan nóg een overvol depot hebt. Fantastisch! Rijke industriëlen, zo kan het ook, neem hier een voorbeeld aan!

Je mag er totaal niet fotograferen, dus de plaatjes hierbij komen van de site van Würth.

PS Nederland had ook ooit een grote, bekende bedrijfscollectie, die van Peter Stuyvesant in Zevenaar, maar die is in 2010 geveild bij Sotheby'.

2 opmerkingen:

  1. Jojanneke,
    Je kunt bij Würth ook nog vrijwilliger worden....
    Zijn echt topcollecties, waarvan je in musea niet altijd de evenknie vindt. Wel jammer dat de weekenden vaak gesloten zijn.
    Vorig jaar de opening ook nog bijgewoond met Rudi Fuchs, gewoon top wat ze daar doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgend jaar bestaat Würth Den Bosch 50 jaar, gaan ze vast groots vieren. Ik heb me vast opgegeven voor de nieuwsbrief.

    BeantwoordenVerwijderen