zondag 24 juli 2011

可愛い着物 Kinderkimono's met de mooiste patronen

Dat Japanners goed zijn in het decoreren is algemeen bekend. De kleinste details worden met veel liefde en aandacht prachtig gedecoreerd. Om je heen kijken is in Japan vaak een feestje. Bloemen, papieren vouwsels, patronen, versierd houtwerk, verpakkingen te mooi om open te maken, drijvende takjes in het badwater, prachtig gepresenteerd eten en uiteraard de schitterende kimono's. In het Leidse Sieboldhuis in Japan kun je het moois van Japan bewonderen, met van 2 juni tot en met 28 augustus aandacht voor kinderkimono's.


De tentoonstelling Kawaii Kimono is als een ingewijding in de mysterieuze wereld van de Japanse kimono.
Japanse moeders uiten hun liefde voor hun kinderen door ze de mooiste kimono's aan te trekken. De stoffen zijn beschilderd met patronen die een wens uitdrukken voor het kind. Kraanvogels, schildpadden en bamboe kom je vaak tegen, symbolen voor een lang en gelukkig leven. Op een meisjeskimono zie je daarnaast ook vlinders en veel bloemen. Jongenskimono's zijn beschilderd met symbolen voor dapperheid (een krijger uit een legende) of rijkdom.

Er zijn verschillende verftechnieken waarmee de zijden stoffen gedecoreerd worden: ikat en shibori (deels afbinden van de stof en dan in een verfbad dompelen), en yuzen, waarbij delen van de stof worden bedekt met een soort 'rijst-lijm', waar de verf dan niet pakt. Kleur voor kleur wordt de stof beschilderd, waarbij delen steeds open worden gelaten door ze met die rijstpap in te smeren. Met de Yuzentechniek worden hele verhalende voorstellingen op de stof geschilderd.

De kinderkimono's in de tentoonstelling komen uit de collectie van verzamelaar Kazuko Nakano. Er zijn echt oude kimono's uit de zestiende eeuw, maar ook modernere uit het begin van de twintigste eeuw.


Heel erg de moeite waard is de uitgebreide film die laat zien hoe je een kimono aantrekt. Ik telde minimaal 24 kledingstukken die het totaal compleet maken! Een dagtaak om het aan te trekken, wat in je eentje vrijwel onmogelijk is. Wat heel belangrijk is: je mag geen taille hebben! Een vrouwelijk lichaam dat als een blok gevormd is, is een pré! Tailles zijn uit den boze! Heb je er wel één, vul 'm dan op met handdoeken! Daar begint het mee.


 Dan de teensokken, de onderkimono, banden om die vast te zetten, de bovenkimono met wel 4 banden om die vast te zetten, er zijn regels voor de knopen, voor het wegstoppen van losse randjes, voor de ruimte dat je nek boven je rug te zien moet zijn, voor de hoogte van de onderrand ten opzichte van de grond en voor de afstand van je oorlel tot de kraagrand. De ene band knoop je strak, de andere los, de ene laat je zitten, de andere haal je weer weg... dit is origami met textiel voor extreem gevorderden. Maar het eindresultaat is prachtig!

Ben je geïnteresseerd? Hou dan het weekend van 13-14 augustus in de gaten, dan is er een heuse Japanse modeshow!

Sieboldhuis
Rapenburg 19
2311 GE Leiden

Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag: 10.00 - 17.00 uur.
Gesloten op: elke maandag, 1 januari, 3 oktober, 25 december

Twitter
Facebook


Summary in Japanese:
日本ではライデンのシーボルトハウスは、あなたは日本の美しさに感心し、6月2日から8月28日子どもの着物に焦点にすることができます。展覧会は、日本の着物の不思議な世界への組み込みかわいい着物のコーディネートのようなものです。日本の母親は、最も美しい着物を引き付けるためにそれらを与えることによって彼らの子供への愛を表現する。生地は子供のための欲求を表現するパターンで描かれている。鶴、亀、竹がしばしば検出されると、幸せな長い人生のシンボル。女の子の着物にも蝶や花を参照してください。男の子の着物は勇気(伝説の戦士)、または富のシンボルで描かれている。シルクが飾らている多くの絵画技法があります。絣と絞り(浸染浴の後、一部の物質のライゲーションと)、と友禅、生地の部分と米糊のようなもので覆われているが、どこにペイントパックされません。色の色、常に汚れのお粥とそれらを共有することによって、開いたままに描いた織物、。全体の物語はYuzentechniekがファブリック上に塗装することを示しています。展覧会で子供の着物は、コレクタ和子中野のコレクションから来る。本当に古い16世紀の着物が、20世紀の初めに近代があります。
豊富なフィルムは、着物を着る方法を示して非常に価値がある。私は外観を完了するには少なくとも24衣服をカウント!あなたが所有するもの、それを上に置くために一日の仕事は事実上不可能です。非常に重要なことです:あなたが腰ができない!ブロックが形成されている女性の身体は、プラスです!腰は論外です!もし持って、上にタオルをもって彼を埋める!当初から。
背中上のあなたの首、そのスペース、緩い端​​をたらふく食べるために、トップ着物やそのセキュリティ保護された4タイヤを固定して、ボタンのルールがあるために着物のベルトの下で次につま先靴下、 、地面とあなたの耳から襟の端までの距離の相対下端の高さを示す必要があります。一つのバンドきつい結び目、他のオフは、誰もあなたをダウンすることができます、他の方法であなたをバックになります...これは非常に高度なために生地を添えています。しかし最終結果は美しい!興味がありますか?その後、穴に14に8月13日週末を維持する、真の日本のファッションショーがある!シーボルトハウスRapenburg 19 2311 GEライデン

Geen opmerkingen:

Een reactie posten