zondag 16 oktober 2011

Nieuwe aanwinst in Tilburg, een potvis

Stampend druk was het op de opening van de tentoonstelling 'Vanitas en de verdwaalde potvis'. Iedereen wilde het enorme skelet met eigen ogen zien. Natuurmuseum Brabant heeft via Naturalis is Leiden een potvisskelet kunnen toevoegen aan de collectie en met trots wordt dit aan het gapende publiek getoond.

 In 1995 namen een aantal potvissen boven Schotland de verkeerde afslag en kwamen in de Noordzee terecht. Deze zee is veel te ondiep voor ze, waardoor er niet genoeg van hun voedsel voorradig is. De dieren raakten verzwakt en een aantal strandden op de Nederlandse kust. Naturalis was er snel bij om onderzoek te doen en de dieren te ontleden. Containers vol vet en smurrie werden afgevoerd. Wat overbleef was een berg botten, in het geval van de potvis in Natuurmuseum Brabant 1000 kilo botten.
Dit skelet is eerder in Leiden tentoongesteld en is nu opgenomen in de collectie van Natuurmuseum Brabant. In de ruimte naast het museum, daar waar vroeger Scryption zat, hangt het skelet aan stalen kabels aan het plafond. Het is reusachtig, 15 meter lang, een gigantische spitse kaak en ontelbaar veel botten en wervels.

Het Latijnse woord Vanitas betekent ijdelheid en leegheid. In de schilderkunst komt dit thema vaak terug in de vorm van schedels, verwelkte bloemen, uitgedoofde kaarsen en lege, omgevallen glazen. Hiermee wordt de ijdelheid die vergankelijk is uitgebeeld. IJdelheid is daarmee dus zinloos, het aardse wordt daarmee zelfs zinloos.
Twee Tilburgse kunstenaars, Reinoud van Vught en Huub van der Loo, lieten zich inspireren door de dode potvis, door de onderwaterwereld, door het skelet. Met mooie werken als resultaat, die heel goed passen bij het potvisskelet. De combinatie kunst en potvis is niet voor de hand liggend en past toch uitstekend. De combinatie Tilburg en potvis is ook niet voor de hand liggend, maar door de Tilburgse kunstenaars past het weer wel.

Daarnaast is er een video te zien over het thema Vanitas, en een kleine tentoonstelling uit Naturalis over walvisstrandingen. En alsof dat nog niet genoeg is worden er rondom de potvis een aantal activiteiten georganiseerd. Tijdens Cultuurnacht op 29 oktober is er een toneelvoorstelling en komen de kunstenaars Reinoud en Huub om vragen van bezoekers te beantwoorden. Op 6 en op 20 november wordt in samenwerking met Vincents Tekenlokaal een workshop gehouden voor de jeugd. Onder begeleiding van kunstenaar Chiel Janssen gaan de deelnemers de potvis op ware grootte natekenen. Op 17 januari houdt Jelle Reumer van Natuurhistorisch museum Rotterdam een lezing over de evolutie van walvissen. 


Vanitas en de verdwaalde potvis - van 16 oktober 2011 t/m 15 januari 2012
Natuurmuseum Brabant
Spoorlaan 434
5038 CH Tilburg
www.natuurmuseumbrabant.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten