zaterdag 15 oktober 2011

Vlampijpateliers op zaterdag 15 oktober

Bakkend in de zon ontvingen de kunstenaars van de Vlampijpateliers de vele bezoekers op zaterdag 15 oktober 2011. Vier dagen lang zijn de ateliers open en kun je als bezoeker in contact komen met de vele kunstenaars van vele disciplines.

De Vlampijpateliers danken hun naam aan de straat waaraan het ligt: Vlampijpstraat. In het gebouw werden vroeger treinen ontworpen door Werkspoor. Het ligt pal naast het spoor, de treinen richting Amsterdam zoeven langs alsof ze door de achtertuin gaan. Ongeveer 45 kunstenaars werken hier aan hun schilderijen, etsen, textielkunst, houten of keramieke objecten, videokunst, sieraden, tekeningen en cartoons, zeefdrukken en foto's. Een breed scala aan technieken in één gebouw. De bezoeker wordt verrast door de veelheid, de losse sfeer, het hoge niveau en het cadeautje aan het eind van het bezoek.

Naast het gebouw is het mogelijk een sessie dagdromen bij te wonen. Geweldig! Een theater-kunstwerk van Maartje Mars. Zij ontwierp een buitenruimte met textiele panelen, waarbinnen je op een bedje kunt liggen. Als je omhoog kijkt zie je spierwitte was, bomen en (dit weekend) de strak blauwe lucht. Op de achtergrond hoor je een vrouwenstem uit het oosten van het land vertellen over de traditie 'de was doen', een activiteit die anderhalve dag duurde. Een kinderstem vraagt of ze haar huid uit kan doen, kan wassen, netjes opvouwen en in de kast leggen. Een andere kinderstem verwonderd zich over het water in haar lichaam dat ooit door een riviertje stroomde, ooit misschien druivensap was, of een wolk. Is al dat water in je lichaam wel van jezelf?

Binnen in de ateliers kom je mooi werk tegen van Juul Rameau, die al vele jaren hier haar vaste werkruimte heeft. Naast grafiek werkt ze nu ook met keramiek en heeft ze intrigerende lampen gemaakt van grijs afvalfineer.

Kunstschilder Marijn de Koning verteld over zijn zoektocht als kunstenaar en over de wil om na redelijk vrij werk nu eens te concentreren op een realistische weergave van een object. Het lukt hem héél erg goed met het werk dat hij tentoonstelt, een stuk van een afgebroken trap. Knap werk!

Even later sta je ook in oog met het fascinerende werk van Vivian Bremer. Zij schildert vissen, kreeften, oesters, knoflook en gedroogde aubergines en nachtelijke stapels glaswerk. Wat een mooi werk, modern realisme waar je naar blijft kijken. Het gaat steeds om vissen op het droge, vissen voordat ze de pan ingaan, zalm in 3D mootjes. Prachtig!


In het atelier van Jacqueline Laimöck kom je geschilderde kinderen tegen die uit het Ot en Sien tijdperk lijken te komen en met lichtelijke tegenzin naar je kijken. Weer heel anders van stijl, zeer realistisch, maar de zwarte rand om de kinderen en het leeg gelaten bruine doek maken er toch weer iets abstracts van. Jacqueline schildert ook portretten op grote ballen, hangend in de ruimte.


Ook een schilder om bij stil te staan is Erik Suidman. Portretten, portretten en portretten. Eén portret op een doek is niet genoeg, nee meerdere op één doek mag best. Schreeuwend, gepijnigd, verwonderd, verstild, gelaten, clownesk, alles kom je tegen in het atelier van Suidman. Eén wand hangt vol met kleinere portretten, hier en daar gerangschikt met een logica. Je blijft kijken en ontdekken. Deze portretten zijn per stuk te koop, maar laten we hopen dat de toekomstige koper ze allemaal in één keer koopt, want nou juist het wandvullende is zo krachtig.

Er zijn nog veel en veel meer kunstenaars de moeite waard om uitgebreid bij stil te staan zoals fotograaf Peter Kaldeway, installatiekunstenares Dorothé Arts, schilderes Lou Vos, tekenaars Jacco de Jager en  Renata Berk en beeldend kunstenaar Renée Weijers. Na je bezoek aan alle ateliers krijg je als aandenken een piepklein werkje mee naar huis en je mag zelf uitzoeken van welke kunstenaar je er één wilt meenemen. Elk kunstwerkje is uniek. Een mooie geste van de harde werkers in de ateliers. Ik zou zeggen: ga het bekijken. Zondag 16 oktober zijn de Vlampijpateliers nog open en daarna is het weer wachten tot volgend jaar oktober als de deuren weer voor het publiek worden geopend.

Vlampijpateliers
Vlampijpstraat 50
3534 AR Utrecht

zondag 16 oktober open van 13.00 tot 18.00 uur
www.vlampijpateliers.nl 

1 opmerking:

 1. Hoi Jojanneke,
  wat een leuk stuk over de vlampijpateliers!
  Ik lees in de tekst Jacqueline Lamöck, maar de correcte naam is Jacqueline Laimböck.
  Groet,
  Rob

  BeantwoordenVerwijderen