maandag 21 november 2011

Pelgrimage in Koningshoeven


Marc Mulders en Claudy Jongstra hebben al diverse keren samen een tentoonstelling gevormd. De nieuwste is 'Pelgrimage' in de abdij Onze Lieve Vrouwe Koningshoeven in Tilburg. Het verhaal dat de twee kunstenaars willen uitbeelden is dat van de pelgrimstocht, het afleggen van een afstand tijdens de dag en tijdens de nacht, onder een hemel met glanzende sterren en soms door een labyrint.

Marc Mulders heeft door zijn contacten met de broeders van Koningshoeven vriendschap gesloten met onder andere broeder Wolfgang Ripsam. Wolfgang heeft zijn gave van het schilderen ontdekt en heeft dat met Mulders als leermeester ontwikkeld. In een zaal worden werken van de twee samen getoond. Leuk om de invloed van het werk van Mulders te zien!


De wandeling naar de tentoonstelling brengt je alvast in de juiste sferen. Via een pad tussen twee dichte rijen coniferen door en via een prachtige bomenhaag (geplant in 1907), raak je onthaast, in de juiste sfeer voor het kijken naar kunst. Het gebouw van de abdij, waar het leven van de broeders gewoon doorgaat, voegt veel toe aan de werken van Jongstra en Mulders. De lange gangen, het mooie licht, de rust, de galm van gedempte gesprekken, de klok die geluid wordt, een broeder die voorbij loopt, het draagt bij aan de schilderwerken op glas, papier, doek en wol.Misschien is de omgeving zelfs een goede tegenhanger voor de soms onrustige vormen in Mulders' werk met die vreemde wezens met vele ogen.

Mark Mulders toont veel op glas in de vorm van schalen en platte glasplaten. Soms met kikkers, vogels en andere wezens, maar soms ook met uitwaaierende vormen, waarin druppels als ogen zitten. Zwart is ineens een veel voorkomende kleur. Deze beschilderde schalen zijn de sterren in de nacht die de persoon vergezellen die op pelgrimstocht is.

In de Kapittelzaal  sta je oog in oog met de dag en de nacht. Met wol van vele schapenrassen beeldt Jongstra een zacht bed uit waar je na lang lopen op kunt uitrusten, zowel tijdens de nacht (gecombineerd met donkere beschilderde schalen), als tijdens de dag (gecombineerd met lichte schalen). Het beeld van de twee muren tegenover elkaar met de schalen en gewoven banden en de enorme vloerkleden is spectaculair. Een plek om rustig te zitten, te kijken en na te denken.De tentoonstelling eindigt in de Sint Jozefkapel met drie schalen van glas en een labyrint van gedroogde kamille. Het ruikt er heerlijk! Het labyrint is niet om in te verdwalen. Er zijn verschillende paden, maar amper afslagen, dus aan het eind van de pelgrimstocht wacht geen beproeving.


'Pelgrimage'
door Claudy Jongstra en Marc Mulders
Koningshoeven
Eindhovenseweg 3
5056 RP Berkel-Enschot
Van 29 oktober 2011 t/m 15 januari 2012
Open zat en zon 13.00 - 17.00 uur
Entree € 3,-

1 opmerking:

  1. was een beetje aan het zoeken naar leuke schalen en kwam op je site terecht, héél leuk werk met schitterende vormen, en voor mij is de lokatie een aandenken doordat een tante van mij heel haar leven hier heeft doorgebracht.Zelf beschilder ik porselein.Veel succes

    BeantwoordenVerwijderen