zaterdag 19 november 2011

Top in Antwerpen: Galerie van Valerie Traan

In het centrum van Antwerpen, aan de Reyndersstraat 12, vindt je tussen de historische panden een modern vormgegeven galerie, Valerie Traan. Hier is een architect heel inventief bezig geweest om in een oud pand een heel moderne ruimte te creëren zonder de historische ruimte geweld aan te doen. Zéér de moeite waard om te bezoeken!Hier was tot 19 november de tentoonstelling 'Plates for Soulmates, 15 delicious installations' te zien. Op prachtige tafels was servies te zien van de meest uiteeinlopende materialen. Elk servies had een twist, een onverwacht aspect.

Van Lemm & Lemm was 'Walking dinner' te zien, borden die op vele pootjes behendig van het tafelblad wilden lopen. Fragiel en humoristisch. Een tafel verder lagen borden, bestek en theedoeken gemaakt van iets dat leek op pannenkoeken of Mexicaanse tortillas. Ingenieus, ook heel fragiel en ook weer met humor. Datgene dat je nodig hebt om te kunnen eten is ineens eetbaar geworden. Dit werk is van Andere Monjo, zonder titel en ook zonder benoeming van materiaal. Was het wel van iets eetbaars? Ik heb het niet aan durven raken. (Later vond ik uit op de site van Andere Monjo dat het van een soort brooddeeg is gemaakt, niet gebakken, maar gewoon gedroogd). Let op het stiksel op de theedoek! Zou dat met naald en draad gedaan zijn?
Ook erg mooi was het werk 'Dementia' van Jetske Visser en 'Meltware' van Maaike Seegers.
Via trappen en overlopen en andere mooie kunst val je van verbazing in verbazing en eindigt de expositie in een ruimte met rare deurtjes. Daar stonden schalen gemaakt van ...ja, van wat? Weer was het puzzelen wat het materiaal was. Kaarsvet?
Het waren de 'Balloon bowls' van Maarten de Ceulaer. In een  filmpje in de expositie wordt uitgelegd hoe Maarten aan het werk gaat. Hij laat gekleurd gips in een dikke ballon lopen en blaast die dan op. Hij blaast daarín nóg een ballon op. In de tussenliggende ruimte laat hij het gips harden. Als het hard is, verwijdert hij de twee ballonnen en blijft een schaal over, die hij bewerkt met een coating om het breekbare gips te verstevigen. Het resultaat is prachtig. Dit maakproces geeft ruimte tot experimenteren (twee ballonnen in één waardoor je een schaal krijgt met twee vakken, de ballonnen schuin laten drogen, of hangend aan een touw, platgeduwd door een gewicht etc.). De vormen en kleuren kunnen eindeloos variëren.


Vanaf 8 december 2011 is de nieuwe expositie te zien, 'Objet preféré' met meubels in verbazingwekkende vormen. Ga dat zien! Alleen al het pand is prachtig en verrassend.

Galerie Valerie Traan
Reyndersstraat 12
2000 Antwerpen
Open woe t/m zat 14.00 - 19.00 uur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten