maandag 30 januari 2012

Connecting Concepts in Designhuis

Dutch Design gaat de hele wereld over, tot in Japan en Korea willen ze tafels van Piet Hein Eek, klokken van Kiki van Eijk, paraplu's van Senz, vazen van Christien Meindertsma, geweven plaids van Scholten en Bayings, objecten van Studio Job en meubels van Marcel Wanders hebben.

Hoe komt dat toch dat wij daar zo goed in zijn, wat is ons geheim? Een antwoord geven op die vraag is zo goed als onmogelijk, lijkt mij, maar in het Designhuis in Eindhoven wagen ze toch een poging tot het beantwoorden van die vraag. Op 29 januari 2012 ging daar de tentoonstelling Connecting Concepts van start. Ruim 30 Nederlandse ontwerpers laten werk zien. De expo is al in China en India geweest en een paar Chinese en Indiase ontwerpen zijn toegevoegd. 


De tentoonstelling is niet altijd even eenvoudig te begrijpen, maar na een tijdje krijg je door dat sterk wordt gefocussed op de onverwachte kijk op zaken, het inventieve, het los kunnen denken. Ja, natuurlijk zijn er spijkerbroeken die je aan een naaimachine in elkaar zet. Logisch. Maar je hoeft helemaal niet achter het naaimachine te kruipen! Je kunt de onderdelen van een spijkerbroek ook aan elkaar lijmen. Geen bluejeans maar een gluejeans (G+N).

En Maria Baisse is inventief met een soort zwemband. Die vorm inspireert haar tot het maken van prachtige laarzen, die je rond uit kunt leggen, als een band, in vrolijke kleuren uitgevoerd door het merk Camper. Fascinerend zijn haar transparante werken van bamboo, bewegende objecten met mooi schaduwspel.

Tjeerd Veenhoven zag in India dat er enorm veel gefietst wordt, maar dat oude fietsonderdelen niet worden hergebruikt. Zonde! Hij dacht erover na en stelde een fiets samen uit losse onderdelen, waarbij hij het duurste element, het frame, met weinig kosten zelf maakte. Let op, dit is geniaal: de naaf, het stuur, het zadel, de bagagedrager en de trappers maak je vast, bijvoorbeeld op een houten plaat. Dan laat je een vezelkoord door vloeibare hars gaan, en je verbindt de fietsonderdelen met elkaar door het vezelkoord strak te spannen en te wikkelen tussen naaf, zadel en assen, in de vorm van een frame. Prachtig. En je schijnt er echt op te kunnen fietsen. Lees meer

En daar gaat het om: onverwachte oplossingen. Tafels zijn vaak zwaar om te verplaatsen. Hoeft niet, dacht Richard Hutten. Hij maakte er één van een soort schuim, gelijmd en verstevigd met hars. Het tafelblad kreeg een mooi, glimmend blad van hars.Dit werkend, funcioneel ontwerp laat zien dat het ook anders kan.

Er zijn ook ontwerpen die grenzen aan technische uitvindingen, die misschien niet veel meer met Dutch Design te maken hebben. De Rotating clamp meter van Tata Elxsi is daar een voorbeeld van, en ook de Zandmotor van de Provincie Zuid-Holland en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Technisch vernuft, beiden met een prachtig verhaal erachter.

Er is veel meer te zien en te ontdekken. Ga het zien!

Connecting Concepts
28 januari t/m 20 mei
DesignHuis
Prinses Irenestraat 19
1077 WT Amsterdam
www.designhuis.nl 
Open: di t/m zo 11.00 - 18.00 uur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten