donderdag 29 maart 2012

Internationaal Klompenmuseum in Eelde


Denk je aan klompen, dan denk je aan Nederland. Dat het ook anders kan, is vanaf 31 maart 2012 te zien in het Internationaal Klompenmuseum in Eelde. In de tentoonstelling ‘de wereld in’ is een overzicht te zien van het gebruik van de klomp over de hele wereld. Gerard Kemkers, coach van de TVM schaatsploeg, opent de tentoonstelling. Hij trok als schaatser de wijde wereld in getrokken en nu doet dat nu als schaatscoach nog steeds.


Nederlandse klompen gaan via de export de hele wereld over, maar in veel landen is ook een eigen productie. Het Internationaal Klompenmuseum heeft de belangrijkste collectie uit bijna 40 landen, van over de hele wereld. Aan dit internationale karakter wordt in de tentoonstelling volop aandacht besteed. Zo zijn er speciale bruidsklompen te zien uit onder andere Syriƫ, kinderklompen uit vele verschillende landen, klompen in de sport en klompen uit bar koude landen voor gebruik op het ijs. Een buitenproportioneel grote letterbak is passend gevuld met klompjes als souvenir en met de nieuwste aanwinsten uit China en Noord-Afrika.

De tentoonstelling combineert functie en land van herkomst. Deze internationale kijk op het diverse gebruik van de klomp is uniek. Net als in vorige tentoonstellingen in dit museum is de vormgeving weer hip, modern en pakkend. Een duidelijk voorbeeld daarvan is de toren van ongeveer drie meter hoog van honderden mooie blank geschuurde klompen, ingenieus gestapeld, van de dertien nu nog actieve klompenmakers in Nederland.

Internationaal Klompenmuseum
Wolfhorn 1a
 9761 BA Eelde (Dr.)
‘de wereld in’, van 1 april 2012 tot 1 oktober 2012
www.klompenmuseum.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten