zaterdag 7 april 2012

Stabat Mater op vier saxofoons

Zaterdag 7 april 2012 speelde in het hervormde kerkje van Oisterwijk een bijzonder muziekgezelschap: het Berlage Saxophone Quartet met de zangeressen Sabine Wüthrich en Francine Vis. Allen getalenteerde, jonge muzikanten, twintigers, bevlogen en steengoed. Het kerkje was tot de nok toe gevuld, werkelijk élke stoel was bezet en dat was logisch: een prachtige selectie van klassieke stukken werd betoverend mooi uitgevoerd.

Vlnr Lars Niederstrasser (sopraan), Peter Vigh (alt),
Eva van Grinsven (bariton), Kirstin Niederstraser (tenor)

Voor de pauze Canzonas van Giovanni Gabrieli en Strijkkwartet in F klein opus 20 nr 5 van Joseph Haydn. Peter Vigh, altsaxofonist, legde uit Haydn de saxofoon nooit heeft gekend. Haydn overleed in 1809 op 77-jarige leeftijd. De komst van de saxofoon was pas in 1846. Had Haydn echter de saxofoon gekend, dan had hij dit muziekstuk zéker geschreven voor de saxofoon, niet voor de viool, denken deze muzikanten. En ach, waarom niet, het klinkt werkelijk práchtig, zo warm, vol, helemaal af en passend. (naar mijn mening mooier dan op viool).

Na de pauze voegden sopraan Sabine Wüthrich en mezzo-sopraan Francine Vis zich bij de saxofonisten voor Stabat Mater van Pergolesi. Dit stuk is ontstaan in de Middeleeuwen als een tekst over de Moeder Gods in haar verdriet om Christus aan het kruis. In 1736 zette Pergolesi dit stuk op muziek, in de laatste jaren van zijn korte leven. Op 26 jarige leeftijd stierf hij aan tuberculose. Peter Vigh maakte de bewerking voor saxofoon. Wat een talent!

Iedereen leek na afloop van het concert een beetje het mooie Oisterwijkse kerkje uit te zweven. Met een gelukzalig gevoel helemaal in de juiste stemming om Pasen te gaan vieren.

Benieuwd? Maak héél kort kennis met het Berlage Saxophone Quartet:


Of luister naar hun optreden bij Radio 4 - Spiegelzaal (begin bij minuut 29)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten