woensdag 5 september 2012

Ja, het bestaat, een viltmuseum: Musée de Feutre in Mouzon


In het uiterste noorden van Frankrijk, vlakbij de grote stad Sedan, is een uiterst zeldzaam museum te bezoeken: een viltmuseum. Voor zover ik weet is het het enige viltmuseum in Europa, maar wie weet ook wel van de wereld. Voor elke vilter heeft zo'n museum een aantrekkingskracht, dus ook voor mij. In augustus 2012 bezocht ik het museum voor de tweede keer. Het is klein, het ligt in een onmogelijk slaperig, suf dorpje, Mouzon, maar de collectie is kleuurijk en inspirerend.


'Speak to me of things unknown', Anita Larkin

In 1988 is dit museum al ontstaan! De reden dat dit museum zich hier bevindt is een grote wol- en viltfabriek in het dorp, ontstaan in 1880. Eigenaar was Alfred Sommer. Als je de weinige straatjes van het dorp doorgaat, sluit je ergens op een gigantische leegstaande fabriek, waarschijnlijk die van Sommer.
Er zijn berichten / geruchten geweest dat het gesloten zou worden (zelfs dat de heer Wernekinck uit Delft als conservator van het museum gevraagd is), maar het museum is er nog steeds. Er is een vaste opstelling met aandacht voor de internationale geschiedenis van vilt en voor het industriële gebruik ervan. En daarnaast is er veel ruimte voor tijdelijke expo's. Deze expo's hebben vaak een thema en vilters en -sters kunnen inschrijven om werk te tonen.

'Ultimo salto', Katia Volpe
Werk van tentoonstelling over klimaatsverandering


Hanging garden

Op een aardig binnenpleintje is een prachtige 'hanging garden' te zien, waarin dikke lappen vilt verwerkt zijn. Zeer inspirerend, zeker voor mensen met een kleine tuin of balkon.
In dit systeem zit zelfs een buizenstelsel dat ervoor zorgt dat de planten water krijgen op droge dagen. Ingenieus en een mooi voorbeeld van hedendaags gebruik van vilt.

Vilt kampt soms met een suffig imago. Dit museum schudt dat niet helemaal af, maar toont wel aardig wat hippe, eigentijdse werken , die je dat alternatieve even laten vergeten.
systeem van Hanging Garden
Musée du Feutre
Place du Colombier - 08210 Mouzon (in de Franse Ardennen)

Openingstijden:
In april en oktober tijdens het weekend en feestdagen van 14.00 - 18.00 uur
Van mei t/m september iedere dag van 14.00 - 18.00 uur

Entree is € 4 voor volwassenen, € 1,50 voor kinderen

1 opmerking:

  1. Beste Jojanneke, wat een leuk stukje, zouden we dit mogen gebruiken voor een stukje in ons blad? Kunnen we hier contact over hebben?
    Groetjes, Christel

    BeantwoordenVerwijderen