zondag 10 maart 2013

Waanzinnig werk van Suzanne Jongmans

Fabelachtig mooi zijn de foto's van Suzanne Jongmans, komende maand nog te zien in Museum 't Oude Slot in Veldhoven. 

Geïnspireerd op 16e en 17e eeuwse schilderijen maakt zij foto's. De eerste indruk van zo'n foto is dat je terugschiet in de tijd, dat je naar een beeld van eeuwen geleden staat te kijken.  Maar dan ineens realiseer je je dat dit hedendaagse mensen zijn, met 'kleding' van hedendaags materiaal: plastic verpakkingsmateriaal, folie waarin we tegenwoordig electronica verpakken. Als sluiting van een bloes vind je een clip waarmee we een pak koekjes dichtmaken. De elegante, glimmende ring van een hofdame is een deksel van een conservenblikje. Prachtig gevonden, meesterlijk uitgevoerd.

Fascinerend is de blik van de personen op de foto's. Ineens realiseer ik me dat ogen op een schilderij anders zijn dan ogen op een foto. Geschilderde ogen lijken overal doorheen te kijken. Suzanne maakt zulke perfecte  fotografische 'kopieën', dat zelf de gefotografeerde ogen die geschilderde blik hebben. Gefotografeerde ogen die gewoon niet gefotografeerd, maar geschilderd lijken. Waanzinnig, echt ongelofelijk mooi en bijzonder.

Als je de mogelijkheid hebt: ga kijken. Het museum is héél erg de moeite waard, mooie expo over poffers (heel eigentijds gedaan), prachtig gebouw, mooi verhaal erachter van de laatste bewoners. De conservator legt graag uit en eh, ik had zelfs wel héél veel geluk: hij had een stukje taart over, dus mijn bezoek werd helemaal een feestje! 

Suzanne Jongmans is te zien tot en met 14 april
Museum 't Oude Slot
Hemelrijken 6
5502 HM Veldhoven
T (040) 253 31 60
E info@museumoudeslot.nl
Openingstijden:
Woensdag t/m zondag 13.00 tot 17.00 uur
Entree:
Volwassenen € 4,00
12 t/m 18 jaar € 2,00 - tot 12 jaar gratis
http://www.museumoudeslot.nl

Meer over Suzanne Jongmans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten