zondag 17 februari 2013

Katharina Grosse in De Pont

Kijk, schilderen kun je op een doek doen, plat, maar je kunt het ook in 3D doen, op objecten, gebouwen, hopen zand en ballonnen. Katharine Grosse laat in De Pont zien dat schilderen 'bevrijd' kan worden van het traditionele doek, maar ook van de schilderskwast. Ze werkt veel met een verfpistool, waarbij ze bij het opbrengen van de verf niet eens meer fysiek contact heeft met het oppervlak. Door een grote of kleine afstand, door een andere sproeikop, door snel of langzaam te bewegen, kan ze invloed uitoefenen op het resultaat.En wat is dat resultaat? Druipende verflijnen, in elkaar overlopende kleuren, verschuivende kleuren, lagen met transparante of hele dikke verf. Het is een wervelend kleurenspectakel, dat op bizarre vormen zit. IJsschotsen, megaballonnen, hopen klei.

    

Daarnaast werkt ze ook met het verfpistool op doek en die werken zijn echt fantastisch. Bizarre vormen, weer met veel lagen over elkaar, waarbij niet te achterhalen is welke laag na welke is aangebracht. Ik heb echt mijn best gedaan deze werken te ontrafelen, maar .... ik kwam er niet uit!
Weer een geweldige tentoonstelling in De Pont. Het lukt ze steeds weer de bezoeker te verrassen. ik zal hier nog vaak te vinden zijn. De ballonnen veranderen na verloop van tijd. Dus net als bij het kanon van Kapoor (groeiende berg rode was) is hier ook verloop te zien (verschrompelende, rimpelende ballonnen). Leuk om dat proces te gaan volgen.


Katharina Grosse
Two Younger Women Come In And Pull Out A Table
16 februari - 9 juni 2013

De Pont museum voor hedendaagse kunst
Wilhelminapark 1
Tilburg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten