dinsdag 20 augustus 2013

Werken met glas zonder je vingers te snijden

Zaterdag 17 augustus 2013 deed ik met een vriendin mee aan een glasworkshop in Harmelen. In atelier Levend Glas leer je van Ineke Smienk de kneepjes van het werken met glas. Niet het blazen, dat is weer een andere tak van sport. Nee, het gaat om snijden, knippen, polijsten en vormen. Daarna bakt Ineke de werken in een oven van 800 graden. De werken kunnen dus niet meteen mee naar huis.
Wat je zoal kunt maken zijn diervormen die uiteindelijk in staanders komen, of die je aan de wand hangt, of voor een raam, wandpanelen, wandobjecten, schalen, ringen, kettingen, oorbellen, of gewoon mooie vormen om op tafel neer te leggen.

Het knippen is echt een sensatie. Dat harde, breekbare materiaal, dat je tot een golvende lijn kunt dwingen met een mes en zo af kunt breken. Ronde vormen zijn ermee te knippen en snijden. Geweldig. Met losse stukken bouw je je werk op. Na het smelten ziet het er weer heel anders uit, met rondere, zachtere vormen.

Op tafel staan bakken met restjes glas, er is een bak met spiegelend glas, een bak met glas zo dus als van kerstballen. In eerste instantie durf je je hand er niet in te steken, maar na een tijdje graai je gewoon in dat glas, zonder er ook maar een schrammetje van te krijgen. Hoe dat kan is me eigenlijk een raadsel!
Er zijn lange staafjes glas, enorme platen van 2 en 3 mm dik. Je kunt tussen twee lagen glas met verf werken, waar je weer iets tussenuit krast, je kunt met een stofje werken dat bubbels geeft tijdens het bakken.
Wow, wat een geweldig materiaal! De drie vissen die ik maakte moeten nog in de oven. Als ze klaar zijn, zal ik hier het resultaat laten zien.

Atelier Levend Glas
Ineke Smienk
Productieweg 8, Harmelen
Facebook

PS, ze maakt ook waanzinnige pentekeningen....

1 opmerking: