maandag 7 oktober 2013

Park aan het Wilhelminapark

En Tilburg heeft er weer een mooie plek voor kunst bij! Park aan het Wilhelminapark 53, de plek van Goretti. In de mooie ruimte van Goretti ontstond in de afgelopen tijd een ruimte voor beeldende kunst, opgericht door Rob Moonen in samenwerking met vijf Tilburgse kunstenaars; Ren├ę Korten, Reinoud van Vught, Linda Arts, Koen Delaere en Niek Hendrix.

De eerste expositie heet Reci-pro-city. De zes mensen achter Park kozen elk een werk uit van een kunstenaar buiten de werkgroep. Het werden zes totaal verschillende werken, te zien in 1 ruimte.

Op zaterdag 5 oktober 2013 ging Park open, onder veel belangstelling heb ik gehoord. Ik was er de dag na de opening en was lang de enige bezoeker. "Ben maar blij", zei de man die er werkte, "nu kun je de werken tenminste goed bekijken."

Heerlijk inderdaad. Ik stond lang bij 'Native Work' van Andrew Putter. Putter zet je op het verkeerde been door prachtige etnische foto's te laten zien van mensen van een Afrikaanse stam. Mensen in traditionele dracht, beschildering van het gezicht, gewikkeld in handgeweven doeken, volgehangen met kralen. De foto's lijken zo uit de collectie van het Tropenmuseum te komen. Wat blijkt, het zijn hippe, hedendaagse mensen uit Kaapstad, in het dagelijks leven in pak met stropdas, een nette jurk, of een hippe sweater. Hoe gewoon vinden we de ge├źnsceneerde beelden, de beelden uit de koloniale tijd. Misschien denken we zelfs dat die beelden nog bestaan. Het zet je aan het denken over je eigen beeld over de koloniale tijd.


Een ander werk dat enorm mijn aandacht trok was SP37 van Yago Hortal. Ik kwam er niet achter hoe dat is gemaakt, hoe heeft hij die penseelstreken gedaan? Wat kwam eerst en wat daarna? Fascinerend, en een feest voor het oog. Water, wolken, druppels, golven, rook en dat alles in spetterende kleuren. Ga dat zien!Park - platform for visual arts
Reci-pro-city
t/m 17 november
Wilhelminapark 53 Tilburg
www.park013.nl/
Facebook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten