dinsdag 8 april 2014

Wat je allemaal met een deken kunt doen

Op 16 maart 2014 was er een speciale dag in het Tilburgse TextielMuseum: een AaBe dag, rondom de wollen dekens van AaBe. Er was een prachtige tentoonstelling te bekijken en vele kunstenaars lieten zien hoe zij geïnspireerd zijn door wollen dekens. En wat was dat prachtig, die kunstwerken met dekens!

Werkelijk verbluffend was de gele piano van Susan Pinkster. Een piano van schuim, geheel bekleed met dekens. Met een klep op de klankkast, die omhoog kon, oranje en witte toetsen. Gelukkig zat Susan erbij om uit te leggen waarom iemand een piano van dekens maakt! Susan maakt haar deken-werk (ook een roze aanrecht, douche, naaimachine, caf├ęstoelen) voornamelijk voor theater- of muziek optredens. Haar werk wordt daarin gebruikt. Veel maakt ze in opdracht.

Een eindje verder waren verbijsterend prachtige kleden voor op de vloer of aan de wand te zien van Addy van Kempen. Zij snijdt dekens in repen, rolt die repen op en naait ze aan elkaar met de snijrichting naar boven. Prachtige kleur- en vormpatronen zijn daardoor te zien. Wat mooi!

Iedereen kent wel de plastic tas die je in winkels krijgt. Rechthoekig en bovenin een gat met ronde hoeken als handvat. Monique Willemse maakt deze vorm in dekens. Waarom iets veranderen wat al goed is? En ze heeft gelijk. In hun eenvoud  zijn haar 'plastic tassen van dekens' werkelijk prachtig.

De tassen van Schobbetas vonden gretig aftrek. En slim, deze kunstenares verkocht stukken deken die ze over had. Een stuk AaBe deken met die kleurige driehoekjes, voor maar € 7,50. Om zelf creatief mee aan de gang te gaan.

Prachtige knuffels waren er van Inge Birdy, kleurrijke tassen van Astrid Schuurmans, geweldige, lekker zittende poefen in vierkant van Alicia Haring, kleurrijke kussens van Natascha van der Plas-van Noort, en de vrolijke objecten van Stoffige Zaken.

Al deze mensen geven dekens een tweede leven. Iedereen heeft in huis wel een deken, maar we slapen vrijwel allemaal onder een dekbed. Een deken geeft iedereen toch veel meer het huiselijke, warme gevoel, we lijken liever onder een deken dan ander een dekbed te willen kruipen, of is dat alleen een nostalgische gedachte? Hoe dan ook, zo'n tweede leven van een delen als tas, lampenkap, poef, opklapbed of piano maakt ons erg gelukkig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten