maandag 30 juni 2014

Festival Mundial 2014: paarden, voladores en fietspompen

Festival Mundial 2014 had een Mexicaans sausje dat heerlijk smaakte. De Voladores de Papantla waren vanuit Mexico overgevlogen om drie dagen hun kunsten te vertonen, zowel binnen (vrijdag) als buiten (zaterdag en zondag). Wat een genot!


Met een drie-daags ticket heb ik de Voladores zoveel mogelijk gezien, ik kon niet ophouden met foto's maken. Maar daarnaast was het ook genieten van de 'locura' van Tutalis met de 'Caballos de Menorca'. Vier mannen en een trummer op wielen. De mannen briesen, worden paard, en hijsen zich in enorme paarden-stellages, waarmee ze hollend, rennend, steigerend door het publiek gaan. Zalige kolder, compleet gemaakt door de swingende, bolle drummer die zijn natuurlijke haren heen en weer schudde.


Qua muziek was er veel te beleven. Onmogelijk om alles te zien! Veel indruk maakte op mij Baciamolemani uit Sicilië en Bassekou Kouyate & Ngoni Ba uit Afrika, Skip & Die uit NL en Ibrahim Maalouf, een absoluut hoogtepunt op muzikaal gebied.


Maar nog meer indruk dan de muziek, maakte het theater en dans op De Vloer. Wat een mooie voorstellingen! De dans van Lucia Marthas, de prachtige acrobatiek en Tall Tales Acrobatics, het indrukwekkende Theater TUIG met 'Schraapzucht' (hoe krijgen ze dit voor elkaar?) en als onweerlegbare, onvergetelijke, niet na te vertellen act BOT met 'Ramkoers'.

Nog een tussendoor grapje: toen BOT de late voorstelling speelde, was de voetbalwedstrijd Mexico-NL bezig. Het publiek nam plaats toen het 1-0 voor Mexico was. Een seconde voor de voorstelling begon, gonsde het door het publiek: 1-1. En niet te geloven, even later 2-1 voor NL! Toen viel de stroom uit en kon BOT niet verder spelen. Huh, oh, wat nu, de techniek sprong op en loste het op. "Onthouden waar we gebleven zijn!", riep een acteur. Een halve minuut duurde de stroomstoring. Eén van de acteurs sprong richting publiek "Hoeveel staat het?" "2-1" "oh, leuk, eh, voor wie?" "Voor ons!" "woehaa" en daar was weer stroom en de voorstelling ging gewoon verder waar ze gebleven waren, halverwege een liedje!

Uiteraard was er ook veel lekkers te eten en drinken, veel moois te kopen in de Bazar en kon je je ogen uitkijken bij de capriolen in de hal voor Extreme Sports. Je kon met je voeten in strandzand dansen, tomaten plukken, insecten eten, een zelfportret maken en macrameeën. Tijd te kort!

Duidelijk dus: Festival Mundial was zwaar genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten