zaterdag 30 oktober 2010

Bericht vanuit Tlacochahuaya

Vandaag stond (geheel onverwacht) in het teken van de verjaardag van een driejarig meisje. Zo gaat dat vaak met Mexicanen, je maakt een afspraak om om 11 uur ergens te zijn om iets te doen, ben je om 11 uur op die plek, zit de halve familie in de kerk voor een mis die gehouden wordt voor een driejarig meisje..... En smiddags is haar feest, en daar wordt je dan mee naartoe genomen......
Iets waar ik steeds niet aan kan wennen, dat plannen constant veranderen als je bij Mexicanen thuis bent en veel met ze optrekt.

Het feest was wel heel leuk, met veel eten en drinken. Een stelletje knappe jongens brachten steeds Corona rond of Mescal. We aten barbacoa van rundvlees met een aardappelpurree met groente erdoor en iets heets. Alles wat we niet opaten ging mee naar huis in een plastic zak en dan kreeg iedereen ook nog een emmertje eten met een plastic zak tlayudas en een bakje aardappelpurree.
Tussendoor zijn we even naar huis gelopen om al die spullen weg te brengen. Meteen weer terug voor de rest van het feest. En dat was leuk, want toen kwamen de clowns, een mannelijke en een vrouwelijke, die echt superleuk iedereen vermaakten. Ik lachte tranen uit mijn ogen met een act met pruiken. Steeds als er een wedstrijd element in een spelletje zat, werd ik uit het publiek gehaald om te bepalen wie gewonnen had. Ik was de zogenaamde 'licenciada', die op een eerlijke manier kon bepalen wie gewonnen had.....

Daarna kwam de taart (7 verdiepingen) en gelatina, iedereen kon 2x eten, en iedereen kreeg kado's: een witte sjaal voor de vrouwen, en voor iedereen twee mooie tasjes, vol met snoepjes. De pinatas werden kapot geslagen (een pop gevuld met snoep, die aan een touw hangt en door kinderen kapot wordt geslagen), nog meer snoep.

Hopelijk morgen dan echt het altaar in orde maken...... Maar je weet maar nooit hier in Mexico.

8 opmerkingen:

 1. He Jojan,
  Leuk dat verhaal over die verjaardag met een echte pinatas. De grote wens van Isa op haar verjaardag maar ja, in Nederland liggen ze niet voor het oprapen.
  Hier is het grijs, nat maar niet koud. Wij maken ons op om zo naar de Leidsche Schouwburg te gaan. Kindervoorstelling Steen-Papier-Schaar. We hebben er zin in.
  Geniet nog van alles daar en tot gauw.
  Liefs, Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Jojanneke, het klinkt ongelofelijk leuk, lekker en gezellig allemaal. go with the flow!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Jojanneke, het klinkt allemaal ongelofelijk leuk, lekker en gezellig. Go with the flow!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Jojanneke. nog maar zo kort van huis en al zoveel indrukken opgedaan.
  Ik lees het met veel plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Jojan !

  Meid, je reisverhalen lezen heerlijk. Fijn dat je zo geniet. Even een heel ander leven lijkt het wel, maar voor jou ook zo vertrouwd.

  Een andere lezer had het over Belgie, ben ik ook net geweest, weekendje Brugge. Mooi stadje !!

  Maar geen knappe jongens die steeds drankjes aanboden.......... , bye, Caroline (nieuwkoop)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Jojanneke, leuk om je belevenissen te lezen! Lijkt me geweldig zo'n Mexicaans feest. Mooie foto ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goeie morgen. Met grote belangstelling al je berichten gelezen. Je beschrijft het zo goed, dat we de zon een beetje voelen, de mensen horen lachen, de babacoa kunnen ruiken, mmmmmm. en je met volle teugen zien genieten. Doe iedereen onze groeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goeie morgen, met veel plezier al je berichten gelezen. Je beschrijft het zo goed dat we de zon een beetje kunnen voelen, de mensen horen lachen, de barbacoa kunnen ruiken en jou kunnen zien genieten. Nog veel plezier en doe iedereen van ons de groeten.

  BeantwoordenVerwijderen