donderdag 28 april 2011

Robbie Cornelissen in GemeentemuseumTekeningen in het Gemeentemuseum in Den Haag? Is het dan echt zo dat tekenen in de kunst populair wordt? Als medewerker van Vincents Tekenlokaal in Tilburg wil ik daar uiteraard het fijne van weten. Dus na de pracht van James Ensor zoek ik in het gebouw naar de tekeningen van Robbie Cornelissen. Deze tekenaar werkt met potlood, gewoon grijs potlood zonder kleur. Op drie immense vellen papier heeft hij zes maanden gewerkt aan een surrealistisch, futuristisch stadsbeeld, Het grote geheugen X, waar je als kijker ingezogen wordt. Het geheel heeft een duizelingwekkend perspectief en als je er vlak voor staat is het of je tússen de immense gebouwen staat in plaats van ervóór. De gebouwen ploppen uit het platte vlak, 2D wordt 3D. Het is een beetje magisch.


En tussen al die bouwsels van potloodlijnen zie je dan toch ineens iets herkenbaars als een stroompje water, een fonteintje, een put, een neushoorn, een laddertje. Hier en daar zijn lijken vreemde planten uit de gebouwen te groeien, wirwarren van takken en wortels. Het is een bizar schouwspel.
Hoeveel potloden, gummen en linealen zal hij versleten hebben?

Het is te zien tot en met 22 mei. Tegelijkertijd is er in het Centraal Museum in Utrecht ook werk van hem te zien, dus voor wie er geen genoeg van kan krijgen....
PS, nog iets leuks: in de shop van het Gemeentemuseum verkopen ze zoiets leuks dat ook met tekenen te maken heeft: doosjes ansichtkaarten, die niet af zijn. De ontvanger kan ze inkleuren, of de gezichten tekenen. Ik kocht de versie Rosie Flo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten