woensdag 20 april 2011

Tussen Kunst en Kitsch in Textielmuseum

Mooi spul

Maandag 18 april 2011 streek de AVRO neer aan de Goirlestraat in Tilburg voor de opnames van Tussen Kunst en Kitsch. Iets van 2000 mensen sjouwden de Goirkestraat af met giga schilderijen in dekens, dozen vol prullaria, Jumbo-tassen uitpuilend met vazen, schalen, klokken, potten, pannen, borden, serviezen, armen vol met souveniers uit verre streken, gekocht als 'echt oud'. Uit handtasjes kwamen mooie geborduurde zakjes met oma's gouden kettingen, of juweliersdoosjes met tantes filligrain broche, gerold in zachte doekjes kwamen ladingen zilveren lepeltjes, onder dekens kwamen houtsnijwerkplakaten en...en....en...Nog mooier spul
Ondanks de veelheid aan mensen met dozen, tassen, karrevrachten en tussendoor de cameraploegen was het een heel georganiseerde, gesmeerde machine. In het zonnetje zat iedereen heerlijk te keuvelen en te wachten tot zijn nummer werd omgeroepen (met 50 tegelijk naar binnen) en dan kon je terecht bij de 13 experts, elk met een eigen specialisme als oude meesters, aardewerk, glas, zilver, juwelen, Jugenstil of niet-Westerse kunst. Ik moest zijn bij Klaas Akkerman van de juwelen voor een oude broche van
filligrain (helaas niet veel waard zonder de bijpassende oorhangers) en bij Jaap Polak, een meesterverteller en entertainer, van de niet-Westerse kunst. Ik had een verlorenwastechniek beeldje, niets waard, wordt en masse geproduceerd in Zuid India, maar ik had ook Madzu bij me, het tempelbeeld dat ik in 2005 in Taiwan op een rommelmarkt heb gekocht voor ongeveer € 25,-. Daar was Polak wel een beetje van gecharmeerd, echt oud (hij noemde 1920, is dat oud?) en heel goed gemaakt. Hij prees het houtsnijwerk. Ik hield vol dat het Madzu moest zijn, maar hij wist zeker van niet, dook zijn koffer in en nam er een boek met Chinese goden uit. Bladzijde na bladzijde zochten we na en uiteindelijk kwamen we op Lung Wu, een godin die eruit ziet als mijn Madzu... Waarde tussen de € 450 tot € 500, niet echt om rijk van te worden. Gelukkig maar, ik kan haar gewoon in de woonkamer laten staan. Er schijnt een échte ontdekking te zijn gedaan, een schilderij van iets van 2 ton!!!!! Dat kan niet meer zomaar in de woonkamer.

 

Zou dit het topstuk zijn?
Nelleke van der Krocht kon ik alleen van ver zien en ... wat... eh... wat was dat op haar hoofd?....

2 opmerkingen:

  1. Wow hé...lachen zeg! Madzu is geen Madzu? En nu? Tjeemig de peemig. Zaterdag maar een verhelderende pannenkoek eten? Of ben je druk?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad, een heel gezellige middag was het. En mijn Brabants schouwstel (zie foto) kon -mits compleet en in goede staat, en dat was zo- toch in de "juppenwinkel" wel voor twee mille in de etalage staan... de vraag is alleen waar die winkel is!! Marktplaats dan maar?

    BeantwoordenVerwijderen