maandag 30 mei 2011

Anish Kapoor in De Pont

Vanf 28 mei 2011 is in De Pont een spectaculair werk te zien van de uit India afkomstige kunstenaar Anish Kapoor (1954). Het werk is in 2008 gemaakt en in 2010 door De Pont aangekocht. De Pont heeft al meer werken van deze kunstenaar en die trekken steevast veel geïnteresseerden. De werken met donkerblauw pigment (of was het nou fluweel?) in de kleine wolhokken zijn zeer populair. Niet in de laatste plaats vanwege het feit dat de deuren meestal gesloten zijn! Het feit dat deze werken maar af en toe te zien zijn, maakt ze nog specialer.

En nu staat er het werk Vertigo. Dit werk was al te zien in Londen, Bilbao en India en nu kun je er in Tilburg de omgeving mee upsidedown zien.
Het werk is gemaakt van een spiegelende plaat roestvrijstaal van ongeveer 2 bij 5 meter. Er zit een kromming in die ervoor zorgt dat het werk blijft staan. In de holle kant zie je alles ondersteboven, in de bolle kant lijkt alles redelijk normaal. De plek waar het staat speelt een belangrijke rol vanwege die weerspiegeling. De omgeving werkt samen met het werk. En zo communiceert het werk met de omgeving. Het plafond van De Pont met al die metalen onderdelen werkt geweldig in de spiegel! Maar het werk communiceert ook met de bezoekers. Je wordt als het ware een beetje die kromming ingetrokken, het doet bijna zeer aan je ogen, maar toch blijft het met je 'spelen'. Het spiegelende oppervlak lijkt helderder dan wat je buiten het spiegelende oppervlak ziet (en dat vond ik een hele rare gewaarwording!). Als vanzelf neem je afstand, loop je er dicht langs, giechel je erom. Een heel erg mooi werk en een prachtige aanwinst voor het museum!

Op dit moment zijn er nog een paar werken te zien van Anish Kapoor, waarvan er één nieuw was voor mij, de zwangere muur. Het werk heet 'When I am pregnant' en is gemaakt in 1992. Weer zo'n mooi werk! Humoristisch en mooi tegelijk.

Verder is er nu de tentoonstelling Brabant Nu 2011. In de wolhokken staan werken van jonge kunstenaars die een link hebben met Brabant. Heel uiteenlopend dus! En in elk hok hangt ook een geluidsinstallatie die begeleidende muziek bij het kunstwerk laat horen. Vind je de muziek niks, dan kun je 'm zelf uitzetten. Heel geestig is 'De Doctorandus' van Stan Wannet, een houten figuur aan een houten tafel met vele houten handen die druk aan het werk zijn, aangedreven door kleine machientjes (flipperspoelen).
Ook intrigerend is het vloerkleed waarop de omtrekken ze zien zijn van hoe een gevangeniscel is ingericht. Je ontdekt het bed, de wc, de wastafel, ergens iets om een tvtje op te zetten. Het vloerkleed is de precieze indeling van een cel in een tbs-kliniek in Rotterdam, in 1997 gemaakt door Michel François uit België. Daarboven, als een plafond, hangen pluizen van paardenbloemen, hele tere dingetjes, één zuchtje wind en de steeltjes zijn kaal. De tegenstelling van dat tere dat met de wind meegenomen wordt en zware en geslotene van een cel is mooi uitgebeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten