maandag 23 mei 2011

Moois in Roosendaal

Voor het werk was ik op 23 mei 2011 in Roosendaal en kreeg tijdens mijn afspraak daar bij het Gemeentearchief de tip om de Passage te bekijken. Over de markt, rechts aanhouden en dan aan de rechterkant de Passage in. De Efteling op z'n Roosendaals. Ik was uiteraard benieuwd, wonend vlakbij de echte Efteling!

Nou, de verwachtingen werden niet teleurgesteld! Hemel, wat een prulprietspral, overdaad en glitter! En dat is dan gewoon een overdekte winkelstraat, er zitten gewoon winkels in!

De mensen van ijssalon Milano moesten om me lachen, met open mond me vergapend aan het glas-in-lood, boogjes, ornamentjes, beschilderde plafonnetjes etc. Ze legden uit dat het bedacht en gebouwd is door een vermogend man, die weg is van Milaan en de manier van bouwen daar. Hetzelfde wilde hij in Roosendaal en dit is het resultaat.

Ben je in de buurt dan is dit zeker even omrijden waard.
Er zit een mooie zeepzaak, De Korenbloem, Passage 35. Veel van de zeep wordt zelf gemaakt en heeft een Roosendaals 'stempel' in de zeep. Vrijwel alles wordt met natuurlijke ingrediƫnten gemaakt, ruikt zalig en is goed voor je huid of je gemoedstoestand. Ook voor omrijden!


 
En ja, nou ik toch in de buurt was, wilde ik ook meteen het Tongerlohuys zien, het historische museum van Roosendaal. Dit gebouw werd door de Roosendalers zelf verkozen tot mooiste gebouw van de stad. Het heeft een klein grachtje eromheen, waar kikkers vrolijk kwaken. Het pand is uit 1762 en behoorde vroeger bij de Abdij van Tongerlo. In het museum is op de begane grond ruimte voor wisseltentoonstellingen, onder andere met kunst. Op de eerste verdieping wordt met de vaste collectie de geschiedenis van Roosendaal belicht.
Helaas heb ik het niet van binnen kunnen zien, want ik was er op maandag. Het Tongerlohuys werkt samen met het Gemeentearchief om maandelijks een Historisch Raadsel te bedenken. Weet jij deze keer de oplossing? Je hebt tot 1 juni de tijd om uit te zoeken wie de burgemeester van Roosendaal was die leefde van 1809 tot 1892.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten