zondag 22 mei 2011

Scholten & Baijings in Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch


Als ik naar een museum ga, weet ik meestal wel zo'n beetje wat ik ga zien. Nu eens een keertje niet. Een collega had me vol enthousiasme verteld over een tentoonstelling over design in SM's, iets met Textielmuseum, tafellakens, dekens, en heel mooi, moest ik echt gaan zien. Verder wist ik niets.
Zondag 22 mei 2011 ging ik kijken. In de grote ruimte werd net een nieuwe tentoonstelling opgebouwd. Er hing al het één en ander, maar nog geen bordjes of uitleg, dus ik had geen idee waar ik nou naar keek. Best leuk! Er hingen prachtige foto's van afgebroken gebouwen, waar het materiaal ingenieus was opgestapeld en doorkijkjes gaf naar nog meer ruimtes met opgestapeld materiaal. Echt prachtige foto's, ik heb er lang naar staan kijken. Deze tentoonstelling gaat 28 mei open en heet VoTH. Russische kunst speelt een belangrijke rol in deze tentoonstelling


En dan de tentoonstelling waar het om ging. Ik was er ondertussen achter gekomen dat het ging om het jonge designersduo Scholten en Baijings. Deze tentoonstelling heet Blush - Design in full colour en laat zien hoe de werken ontstaan, hoe het proces van ontwerpen verloopt, de samenwerking met musea en producenten. Maar eigenlijk gaat het vooral om de mooie eindproducten die ze maken. De vormgeving van deze tentoonstelling hebben Scholten en Baijings ook gedaan en die is echt schitterend, een feest voor het oog. Het werk dat ze maken is van heel divers materiaal: keramiek, textiel, stroken van hout, glas, vilt, en daarvan maken ze kasten en stoelen, vloerkleden, kunstobjecten, opbergdozen, kussens, plaids, serviezen, vazen, stoffen en lampen. Achter vrijwel elk eindproduct zit een verhaal, een gedachte, een plan of een visie. Ze maken daarbij associaties die niet voor de hand liggen en die je als kijker lekker kan verbazen. Een heel moderne kast met hier en daar wat illustraties erop is een moderne visie van de kunstenaars op een oude kast uit het Zeeuws museum. Inderdaad, de vormen komen overeen.

Een vervreemdend voorbeeld van hun werk is het kartonnen servies. Daar wilden ze eens mee experimenter. Hoe krijg je een servies dat eruit ziet als karton? Die twee gaan niet samen, maar zij wilden het maken. Eindeloos veel uitprobeersels met dik karton, inkepingen in maken, vouwen, vormen en zo ontstond een kartonnen servies, waarvan ze precies wisten waar de vouwen moesten zitten, welke afmetingen het moest hebben. Daarmee zijn ze aan de slag gegaan en hebben dat van een matte, grijze keramieksoortgemaakt die er precies als karton uitzien. Geniaal! Daarbij werd een tafelkleed ontworpen dat in het Textielmuseum werd geweven, glazen die in Leerdam werden gemaakt en bestek ontworpen door weer een andere kunstenaar en zo ontstond een hele set om op tafel te gebruiken.

Prachtig is het tapijt, of ...eh, ja wat is het eigenlijk? Een tapijt dat nog niet af is? Een muurbekleding, die amper de muur raakt? Ga het bekijken, het is heel mooi, van roze en grijze vilt, met een prachtig licht-schaduw spel aan de achterkant. Erg mooi!

Op vrijdag 27 mei organiseert het museum een excursie waarbij je eerst in de tentoonstelling uitleg en een demonstratie krijgt. Daarna vertrek je met een bus naar Leerdam voor een uitleg over een glasontwerp van Scholten en Baijings. En als laatste ga je dan nog naar het Textielmuseum voor uitleg in het TextielLab. De twee kunstenaars hebben namelijk uren in het lab doorgebracht om te werken aan hun tafellinnen. Mooi programma bij een mooie tentoonstelling!

Blush - Design in full colour, Scholten & Baijings
Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch
1 mei t/m 28 augustus 2011
Magistratenlaan 100
5223 MB 's-Hertogenbosch
www.sm-s.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten