maandag 9 mei 2011

Zeeuws Museum in Middelburg

Zo vaak al over gelezen, in de krant tegen gekomen, over gehoord, maar ja, Middelburg ligt in zo'n uithoek, dus was ik er nog nooit geweest. Dan maar een zaterdag leeghouden om er eens naar toe te gaan. Slechts anderhalf uur met de trein vanuit Tilburg, dus dat valt heel erg mee! Zaterdag 7 mei viel het helaas tegen. Heen en terug moest ik drie trajecten met de bus afleggen.... Geeft niet, ik kwam er aan in een zonnig Middelburg (moest meteen bij de draaibrug wachten omdat er bootjes door het kanaal moesten, ook dat gaf niet) en na iets dat voelde als een wereldreis stond ik dan eindelijk uitgehongerd op het Abdijplein van Middelburg, voor het Zeeuws Museum. Een prachtig plein met een vriendelijk museumcafé. Ik viel aan op een lunch met Zeeuwse ham en appelchutney (hemels lekker) en daarna ging ik vol verwachting het museum in.

Het museum is gevestigd in een oude abdij, waar ik verder geen informatie over kon vinden. Woonden er vroeger nonnetjes of broeders? Van wanneer stamt de abdij? Het is enorm groot, maar slechts een klein deel is van het Zeeuws museum.
Mode is één van de speerpunten van het museum, waarbij oude tradities in kleding mooi gemixt worden met hedendaagse ontwerpen, oude patronen komen terug in moderne kleding. In Ons dagelijk brood zie je afgedragen kleding, eindeloos verstelde spijkerbroeken, maar ook moie oorhangers, vilten schorten van modeontwerpers van nu. Er is een prachtige ruimte met oude stoffen, waar op een scherm video's te zien zijn van modeshows waarin die oude stoffen terugkomen in mode van nu. In een boek mag je de stoffen aanraken. Ook al is de presentatie hier en daar nogal statisch, het is toch uitnodigend en brengt het textiel heel dichtbij.

Er is niet alleen mode te zien, het museum schenkt ook aandacht aan hedendaagse kunst en geschiedenis. Frank Bruggeman laat in de expositie Botanical Pleasures een mengeling zien van kunst en planten. Niet mijn ding, het kon me niet bekoren. Ik snapte de link niet tussen de blauwe bouwsels en de gedroogde bloemen en takken. Wel prachtige ruimtes, hier zaten de kloosterlingen vroeger misschien aan tafel.
Er is een grote, duistere ruimte met enorme geweven tapijten (veelal van wol en zijde) met afbeeldingen van zeeslagen. De details zijn prachtig, de golven doen bijna aan Hokusai denken.
De geschiedenis van Zeeland wordt verder in beeld gebracht door een paar ruimtes met historische objecten, waarvan ik deze de leukste vond: pelgrimsinsignes, mooi tentoongesteld waarbij met de schaduw gespeeld wordt. De bovenste rij zijn de objecten, de onderste rij de schaduwen ervan.

Op zolder zijn de Wonderkamers te zien, houten kamertjes die doen denken aan zeecontainers. De eerste Wonderkamer laat buit zien die de Zeeuwen via de West Indische Compagnie meenamen, de tweede toont de schatten van de VOC en in de laatste zie je een allegaartje van verzamelde objecten van het Koningklijk Zeeuwsch Genootschap van Wetenschappen. Zeer veel objecten uit het museum zijn afkomstig uit de collectie van dit genootschap. In de 18e eeuw opgericht en mog steeds actief met een grote collectie die is ondergebracht bij diverse musea en het Zeeuws Archief.

Helaas heeft het museum geen handige routing. In het midden van het museum is een modern trappenhuis gebouwd van staal. De tentoonstellingsruimtes liggen links en rechts van die trap. Steeds moet je terug door de museumzalen om weer bij die trap te komen. En je begínt bij de trap. Daar is nog niets te zien. Ik hou daar niet zo van, je begint een museumbezoek, gaat verwachtingsvol door de schuifdeur en waar kom je? In een ruimte waar niets te zien is, behalve een stalen trap. Mooie trap, ja dat wel, mooi vormgegeven, maar ik wil graag snel verwonderd worden door Zeeuwse mooie dingen als ik naar het Zeeuws Museum ga.
Het museum heeft een mooie winkel met o.a. design van Tas-ka (leuk! maar ... eh...bedrijfje uit Den Haag... is er een link met Zeeland?) en zoals ik al zei, in het Museumcafé kun je héérlijk lunchen.


De mooie ansichtkaarten die ik er kocht gaan binnenkort via www.postcrossing.com de wereld over.

5 opmerkingen:

  1. Wat leuk dat je aandacht aan ons museum hebt besteed in jouw blog. Graag wil ik reageren op een paar onduidelijkheden waar je blijkbaar tegenaan gelopen bent.

    Eigenlijk betreffen de meeste van je opmerkingen ons pand. Het Zeeuws Museum is gehuisvest in de prachtige Abdij in Middelburg. Tijdens de middeleeuwen was dit inderdaad de plaats waar monniken (Norbertijnen) vertoefden. Vanaf de 16e eeuw is het pand echter het bestuurlijke centrum van het gewest Zeeland. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in achtergrond informatie over de Abdij biedt het museum in de mediatheek (die zich in het café bevindt) een informatieve film aan. In de winkel van het museum is een zeer lijvig boekwerk te vinden (en in te zien).

    De Abdij is een Rijksmonument. Een oud gebouw, dat met veel zorg gerestaureerd is. Dergelijke oude gebouwen zijn niet altijd berekend op de eisen van de huidige tijd en de huidige functie die ze hebben.
    In ons geval betekent het dat we met het oog op de veiligheid maar één trappenhuis kunnen benutten voor bezoekers. Iedere keer moet je daarom als bezoeker terug naar het centrale deel van het museum. Dit vinden ook wij jammer. Wel proberen we de zalen zo in te richten dat je op de terugweg ineens andere dingen ziet dan op de heenweg.

    Je opmerking dat je graag “direct na binnenkomst verwonderd en geïnspireerd wilt worden door prachtige Zeeuwse voorwerpen” vind ik heel herkenbaar. Ook daar lopen we echter tegen de praktische problemen van een gebouw aan dat niet ontworpen is als museum. Het trappenhuis is bedoeld als verkeersruimte. Als er veel bezoekers zijn in het museum is het niet verantwoord om daar kunst te plaatsen. Te kwetsbaar en er is geen toezicht mogelijk. We zijn het echter met je eens dat er in het trappenhuis iets zou moeten gebeuren. We denken dan ook na over alternatieven.

    Als laatste stel je een vraag over ons winkelaanbod. In de winkel proberen we aan te sluiten bij de collectie van het museum en de tentoonstellingen. We brengen daarom elk jaar een bijzondere serie ansichten uit en zoeken artikelen die er bij passen. Zo hebben we schitterende oude en nieuwe Zeeuwse sieraden, prachtige theedoeken (in opdracht van het Zeeuws Museum geproduceerd door het Textielmuseum uit Tilburg) en nog veel meer. Er zijn zelfmaak pakketjes met patroon en stof voor de dijzakken die vrouwen vroeger onder hun rokken droegen en mooie quiltpakketten met (Zeeuws)schortenbont. Wat de Taska producten betreft vinden wij dat die mooi aansluiten bij deze stoffen producten.
    Al met al hopen we dat je net zo van het Zeeuws Museum genoten hebt als van je lunch in het museumcafé!
    Met vriendelijke groet,

    Marjan Ruiter
    Directeur

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Marjan,

    dank voor je uitgebreide reactie. Dat waardeer ik zeer! Misschien een ideetje om die verwondering te krijgen bij binnenkomst in het trappenhuis: iets met geluid als ruisende golven en een zuchtje wind van een ventilator. Of het geluid van ruisende textiele stoffen dat lijkt op ruisende golven. Mensen vragen zich dan af: luister ik naar de zee of naar iemand die loopt in een rok met veel laagjes over elkaar.
    Aan mijn bezoek aan het museum en aan Middelburg heb ik goeie herinneringen. Het Wreck this journal dat ik bij jullie heb gekocht bewerk ik met plezier, de eerste ansichtkaart is ontvangen in Finland (http://www.postcrossing.com/postcards/NL-678832) en jullie mooie gebouw en mooie stad waren echt een plezier om te bezoeken. Ik kom zeker een keer terug!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Graag gedaan. Wij zijn juist ontzettend blij met mensen zoals jij, die de moeite nemen om hun bevindingen te delen. Daar kunnen we alleen maar beter van worden. We zullen je suggesties voor het trappenhuis meenemen in ons lijstje. Dank hiervoor.

    BeantwoordenVerwijderen