dinsdag 5 juli 2011

De Zwarte Kaat in Riethoven


De afgelopen twee weken was in een veld net buiten het Brabantse dorp Riethoven een prachtig toneelstuk te zien. Toneelvereniging De Verrassing uit Riethoven bracht het stuk Zwarte Kaat, samen met het Kempisch orkest, het koor Cheers, een gregoriaans koor en vele andere (onder andere een ruitervereniging).

Het stuk gaat over de legende van Zwarte Kaat, een roversdame uit het gehucht Hellenend bij Bladel. Het stuk begint in 1696 met de geboorte van een zoon in de familie Ten Vorsel, een welgestelde familie. Het kleine jongetje wordt 'met de helm geboren' en met een rood kruis op de borst, een teken van voorspoed. Het kind zal geluk brengen. Zwarte Kaat en haar mannen stelen het kind en voeden het op ver van Hellenend. Twee keer komen zij terug in Bladel. De jongen, Gudwald, komt de priester tegen , die hem de beginselen van het katholieke geloof uitlegt.

De jongen denkt dat Zwarte Kaat en Rosse
Bruno zijn ouders zijn, maar heeft een hekel aan ze. Als de jongen 16 is komt de bende weer in Bladel. Zwarte Kaat hitst de hele bevolking op tegen de broeders van het klooster, tegen de biologische vader van Gudwald en dat lijkt ze in beginsel aardig te lukken, maar uiteindelijk valt de bende door de mand, worden de mannen opgehangen en Kaat weggevoerd, nadat ze heeft toegegeven wie de echte ouders van de jongen zijn.


Eind goed, al goed. Zes keer is dit spectakel opgevoerd voor een uitverkochte 'zaal' van 500 mensen, veelal uit de buurt. Het stuk wordt met enorm veel energie en passie opgevoerd door amateurtoneelspelers, zangers, muzikanten en ruiters. Het decor, op een grasland tegen de rand van een bos, is prachtig, het bos wordt gebruikt in het decor, de laatste zonnestralen schijnen over de middeleeuws nagebouwde huisjes, het stuk eindigt in de nacht en de verlichting geeft dan extra sfeer. De ster van de avond is Zwarte Kaat, gespeeld door Annie Hoeks. Haar stem is rauw, ze is geschminkt alsof ze al jaren zwervend in het bos leeft. De paarden, de kapel die ineens opengaat voor het doopsel van het geroofde jongetje, de humor, de kinderen die heel goed acteren, de middeleeuwse muziek, alles draagt bij aan een perfecte avond. Ook al was de zit lang (van 8.30 tot 24.00 uur) en koud (iedereen was dik ingepakt) was het een onvergetelijke avond.

Het stuk eindigde met een verwijzing naar de Heksenboom in Bladel. Ligt Zwarte Kaat daar écht onder?

Klik hier voor meer foto's en korte filmpjes van de voorstelling.

4 opmerkingen:

  1. Hallo Jojanneke
    Wat leuk dat je het verhaal van de Zwarte Kaat op je blog hebt gezet. Je hebt het verhaal voortreffelijk weergegeven. Dankjewel voor het compliment!!!!!! Of Zwarte Kaat inderdaad onder de heksenboom begraven ligt...zal altijd een legende blijven.
    Groetjes Zwarte Kaat

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hééé Zwarte Kaat in eigen persoon! Dank voor je reactie. Ik ga nog filmpjes uploaden op YouTube, ik stuur je de link wel zodra ik dat gedaan heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Jojanneke,
    Bedankt voor je leuke reactie op "ons"toneelstuk Zwarte Kaat. Een geweldige reclame voor onze vereniging. Fijn dat je genoten hebt, net als vele andere mensen. Maar dit alles hebben we mede te danken aan de vele vrijwilligers die ons ondersteund hebben op alle gebied. Dank zij hun is dit stuk een succes geworden.
    Ik ben er trots op dat zo iets nog kan gerealiseerd worden in deze tijd waar ieder toch meer met zichzelf bezig is.

    Ut wos skón Verdomme,

    Rosse Bruno ( Jan Jansen)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoe vaak zei je nou ook alweer 'verdomme' in het stuk? haha, moest er erg om lachen!

    BeantwoordenVerwijderen