dinsdag 16 augustus 2011

Landart in de Belgische Ardennen

Langs een weggetje tussen de twee piepkleine Belgische dorpjes Bièvre en Orchimont vind je aan de kant, in een open plek in het bos, ineens een gigantische spin, poten van wel 5 meter lang, een enorm lijf. Je rijdt eraan voorbij voor je er erg in hebt. "Hé, lag daar nou een spin in het bos?" Hup, terug, dat moet bekeken worden. Mijn familie en ik komen al 30 jaar in dat gebied en kunst in het bos hebben we daar nog nooit gezien.

De spin is echt ware Landart, zoals het behoort te zijn: een kunstvorm die in de natuur is gemaakt met materialen uit die natuur. Het landschap en het kunstwerk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Vlakbij de spin ligt een enorme boerderij totaal verlaten in het landschap. Het ziet er altijd als een gezellige bende uit op het enorme erf, en ik heb altijd gedacht dat het als kind hemels moet zijn om daar op te groeien.
Oprijlaan naar de boerderij
De kunstenaar van de spin zal op die boerderij wonen.

Hij is gemaakt van takken, aan elkaar gezet met metalen steunen. Schroeven houden de boel op zijn plaats. Het lijf is van gesoldeerd metaal in de vorm van een lijfje en een kop, geheel ingepakt in dikke plakken mos. Met enige fantasie tilt het beest zometeen een poot op en klimt een boom in.

De boomoogjes
Prachtig dat mensen dit zomaar maken, omdat ze er
zin in hebben, omdat ze de argeloze voorbijganger willen verbazen, zomaar, als kadootje. De makers hebben nog een extra kadootje gemaakt voor diegenen die echt zijn gestopt om het beest goed te bekijken. Een boom vlakbij heeft twee ogen gekregen en flinke wenkbrauwen van mos, om lekker constant naar de spin te kijken.Wil je het zien? Wacht dan niet te lang. Deze spin zal zeker en vast over een paar maanden vergaan zijn


 


Bekijk hier andere vormen van Landart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten