dinsdag 9 augustus 2011

Temporary 2 in Stedelijk Amsterdam

Het Stedelijk Museum in Amsterdam opent tijdens de verbouwing de deuren voor Temporary tentoonstellingen. Temporary 1 was fantastisch dus Temporary 2 wilde ik zeker ook gaan zien. Helaas valt die wat tegen, volgens het Stedelijk zelf is de tentoonstelling ook een beetje braaf uitgevallen.

Een paar stukken vond ik eruit springen, zoals de stenen cirkel van Richard Long, 'Bluestone Circle' uit 1978. Niet écht opzienbarend, deze werken kom je regelmatig in verschillende vormen tegen in de musea, maar elke keer is het toch weer een feest voor het oog. Richard Long lijkt hiermee de natuur het museum in te halen. De stenen liggen bij elke keer dat het tentoongesteld wordt, weer anders, maar door de kunstenaar is wel vastgesteld wat de omtrek van het werk moet zijn.


Rond 1965 startte Fidel Castro in Cuba een actie om de economie te stimuleren. Hij deed dat door te proberen 10 miljoen ton suikkerriet te oogsten! Hij wilde hierbij de bevolking betrekken en ze enthousiast  maken voor deze actie. Daarvoor liet hij bij elk nieuw bereikt miljoen gigantische kleurrijke posters ophangen met het getal van het behaalde miljoen. Zo kon iedereen de vorderingen bijhouden. Dit sloeg aan bij alle sociale lagen van de bevolking. De 10 miljoen is niet gehaald, na 8 miljoen bleek de infrastructuur niet meer opgewassen tegen zulke hoeveelheden.
De posters zijn mooi, Stedelijk Museum kocht ze in 1970. 'Seis' is ontworpen door Olivio Martinez .


Voor mij het mooiste werk in Temporary 2 is de film van Persijn Broersen en Marit Lukács. Zij baseerden hun werk op de originele Bambi film uit 1942. Walt Disney maakte die film destijds met de toen modernste technieken. Het oerbos werd als een soort droomwereld weergegeven, waar alles en iedereen in harmonie met elkaar is. Dat was het decor voor het verhaal van Bambi. Broersen en Lucács herschapen die wereld met de animatietechnieken van nu, maar dan zonder Bambi en de andere dieren. Een 'leeg' oerbos dat vól is van moois, sprookjesachtigs, dreigends, spanning en verwondering. Het decor als illusie, een verhaal heeft deze film 'Mastering Bambi' uit 2010 helemaal niet nodig. De mooie muziek erbij werd gemaakt door Berend Dubbe en Gwendolyn Thomas op basis van de originele muziek.

Hieronder is een klein stukje uit de film te zien, een stukje met storm. Maar eigenlijk raad ik je aan om naar het Stedelijk te gaan, in de zaal te gaan zitten van 'm van begin tot eind op dat grote scherm te kijken. Je vergeet even dat je in Amsterdam bent. Je bént in dat filmdecor.

Stedelijk Museum
Paulus Potterstraat 13
1071 CX  Amsterdam

 Temporary Stedelijk 2
Vanaf 3 maart 2011 t/m ???

Geen opmerkingen:

Een reactie posten