zaterdag 3 september 2011

De Vlek, Huttenfestival in Tilburg, van start

Al weken kom je berichtjes tegen over De Vlek, iets met hutten bouwen in de Spoorzone. De inschrijving om er te helpen bouwen leek in no-time te zijn gesloten: belangstelling genoeg! Vandaag, zaterdag 3 september, ging het open en is het bouwen van een tijdelijk dorp in de stad begonnen.

Bij de ingang krijg je een vrolijke plattegrond en wordt je welkom geheten door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Hij wil je graag inschrijven in het Bevolkingsregister. Ze bouwen immers een dorp en een dorp schrijft zijn mensen in in een register. Ik werk in een archief, dus dat klinkt voor mij heel logisch.
Deze inschrijving is echter wel een beetje meer dan alleen je geboortedatum. Deze ambtenaar verzamelt ook gegevens over je roots, je reden om naar De Vlek te komen en je idee over Brabant Stad. De ambtenaar is op zoek naar links tussen bezoekers, connecties tussen plaatsen en mensen.
Terwijl jij in het bevolkingsregister (een groot boek) je gegevens opschrijft, uittekent of poëtisch weergeeft (je bent geheel vrij in de manier van weergeven), legt de ambtenaar in een chinees karakter iets over jou vast. Of hij maakt een tekening van je. Deze registratie in het bevolkingsregister gaat dus twee kanten op! Gaaf!

Ik vroeg wat er gebeurde met zijn verzamelde registers. Iets voor Regionaal Archief Tilburg? Hij gaat erover nadenken. Meteen kreeg ik een uitnodiging om mee te bouwen, een huisje waar de volle registers in bewaard kunnen worden, een depot. Collega's, wie wil bouwen?

Vlakbij het bevolkingsregister is het museum De Liefde voor de Dingen, waar prachtige objecten te bewonderen zijn van gevonden dingetjes. Zie ik hier de hand van Rob Berkel? Dit museum is spontaan ontstaan, want ik vind het niet terug op de plattegrond. En dat is nou juist zo leuk aan De Vlek. Spontane dingen zijn meer dan welkom.

Verderop wordt druk getimmerd, geboord, met planken gesjouwd vanuit het materialendepot. In de kantine, gebouwd door Piet Hein Eek, drinken en eten de bouwers wat.

Op de achtergrond zie je het station. Leuk om dat draaipunt van treinen nou eens van dichtbij te zien. Was dat nou heel uniek voor Nederland?

Doel van de Vlek is om een ontmoetingsplaats te creëren rond de passie voor bouwen. Professionele bouwers uit Brabant en Europa, vrijwilligers en liefhebbers van bouwen komen samen en inspireren elkaar, lees ik op de plattegrond. Diverse architectenbureau's doen mee zoals Hilberink Bosch Architecten, 2012 Architecten en Onix Architecten. Sociale Werkplaats Amarant heeft een aantal bouwers, die ondersteunt door DJ Jean zullen gaan bouwen en het ontwerperscollectief La Bolleur gaat bier brouwen, speciaal Vlek-bier!!!! Als daar je inspiratie niet van gaat stromen...


Heel erg leuk, zo'n initiatief in Tilburg. De Vlek gaat na Tilburg reizen, als eerste naar Bergeijk. Kijk, daar heb je al zo'n connectie waar de ambtenaar naar op zoek was: ik kom uit Bergeijk!

Gaat dat zien in de Spoorzone, elke dag kun je even langsfietsen om de vorderingen te bekijken. Elke dag staat er een leuke activiteit op het programma (maandag iets met een Stadsmachine, woensdag kun je het bier gaan proeven, donderdag Feest Rook en Vuur, vrijdag is er een lezing van Piet Hein Eek tijdens de Cementdag) en als je zondag zowiezo door Tilburg gaat voor Open Monumentendag, vergeet de laatste dag van het Huttenfestival dan niet mee te nemen.

De Vlek, Huttenfestival
Open za 3 t/m zo 11 september dagelijks van 10 – 21.00 uur.
Van za 3 t/m don 8 sept. Entree gratis
Open met culturele activiteiten in namiddag en avond van vr 9 t/m zo 11 sept.:
entree 3 euro p.p., kinderen t/m 12 jaar gratis.
Het Huttenfestival is in de Spoorzone. Ingang van het terrein is aan de Fraterstraat.
Parkeren in de Lange Nieuwstraat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten