zondag 25 september 2011

Allereerste @PianoTweets concert in Utrecht


Vandaag, zondag 26 september 2011, werd het eerste PianoTweets concert gehouden. Uniek, nog nooit ergens gedaan op de wereld. Op 26 januari 2011 startte een Utrechtse pianist, Joost Brands, via Twitter met een dagelijks pianomuziekje van 140 noten. Even lang als een twitterbericht posities mag hebben. Een geniaal idee.


De eerste PianoTweet ooit, in januari, klonk nog een beetje aarzelend. Alles was nog een beetje nieuw. Het stukje heette Prototype. Elke dag om 7.00 uur worden de tweets gelanceerd via twitter. Dat linkt weer door naar de website www.pianotweets.com. Daar staat ook het archief van alle verschenen tweets. Hoe langzamer het stuk, hoe langer het duurt. Mijn favoriet is een snel stuk, zo afgelopen! (A Safe Home, duur: 30 seconden)
In maart kwam de eerste PianoTweet of the Month, een populair stukje dat in een langere versie werd gespeeld. De PianoTweet of the Month van bijvoorbeeld april is deze, Fluttering is learning how to fly.
Het aantal vaste volgers van de PianoTweets steeg en steeg en zit nu, na 8 maanden op bijna 1.300. Iemand opperde er een App van te laten maken. Iets voor de toekomst? Joost zat niet stil, hij lanceerde op zijn site Non Stop PianoTweets. En dus ook nog eens een concert.

Vandaag was het zover, PianoTweets ging het podium op. Joost liet samen met een dichteres Deborah Meeder en schrijfster Marja Willems een programma horen met afwisselend PianoTweets (sommige extended), verhalen, mooie regels, gedichten en een hilarisch recept voor de bereiding van heerlijk vrouwenvlees. De pianostijl van Joost is heel eigen, heel melodieus en vrij. Sommige notencombinaties hoor je niet bij een ander, hoewel zo heel goed klinken.

Ik hou van zulke experimenten, zulke idee├źn, die dan nog werken ook. Het was een mooi concert in Parnassos in Utrecht. Ga zo door!

Volg @PianoTweets op Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten