zondag 11 september 2011

Voor de kunst, nu ook in Brabant

Op donderdag 8 september 2011 ging in BKKC in Tilburg de Brabantse versie van Voor de kunst officieel van start. Vier projecten werden gelanceert op de website voordekunst.nl om via crowdfunding genoeg geld bij elkaar te krijgen voor realisering van het project. Voor de kunst is in deze tijd van bezuinigingen één van de mogelijkheden om een kunstwerk gefinancierd te krijgen. En het mooie ervan is: degenen die meebetalen aan een project, geloven daar dus in, vinden dat een leuk project, zullen het steunen, zullen het eindresultaat gaan bekijken en vrienden meenemen. Naast de financiers, zijn zij eigenlijk ook een beetje de ambassadeurs.

Een project dat meedoet aan Voor de kunst, heeft een periode van bijvoorbeeld 80 dagen om het geld bij elkaar te krijgen. De sponsoren worden via allerlei kanalen op de hoogte gehouden (twitter, facebook, mail) van de vorderingen. Wordt het eindbedrag behaald, dan zit er voor de sponsoren een extraatje in: de beste plaatsen bij de première, een voorvertoning, een naamsvermelding op de aftiteling, sponsorbord of cdboekje. Hoe hoger het bedrag dat je in een kunstwerk steekt, hoe groter de beloning die je ontvangt.


voordekunst : animatie hoe het werkt from voordekunst on Vimeo.


De vier projecten die in Tilburg gelanceert zijn:

Wood Circle, save an artwork, van Van Abbe museum. Door donatie kan dit werk van Richard Long in eigendom komen van het Van Abbemuseum.
Hacking the city, een 10 daagse expo over stedenbouw, design, kunst en architectuur.
Hoi van Michiel van de Weerthof, een jonge muzikant die een serieuze, professionele cd wil uitbrengen.
Het Turfschip van Breda, een prachtig gemaakte animatiefilm over de legende van het Turfschip in Breda. Deze film komt van Studio Smack en zij hebben het Breda's Museum ook als participant/sponsor in het project betrokken. Bij realisering komt de film in de collectie van het Breda's Museum en zal daar te zien zijn in de vaste opstelling. De animatie die ze gaan maken is met de techniek van een schimmenspel. Er is al een preview, echt prachtig materiaal.

TURFSCHIP VAN BREDA - IMPRESSIE from STUDIO SMACK on Vimeo.


De mannen van Studio Smack hebben het principe van Voor de kunst helemaal begrepen. Bij een donatie van € 25 wordt je naam genoemd op de aftiteling en ben je bij de online preview. Voor € 100 krijg je dat ook + een poster + een rol in de film als figurant + een kijkje achter de schermen! Voor € 2.500 krijg je het voorgaande + veel meer + een workshop animatie met een aantal mensen! Kijk, dát is nou de bedoeling van Voor de kunst, betrokkenheid creëeren zonder dat je dat zelf heel veel geld kost.

Het Van Abbemuseum geeft aan een donor een prachtig vormgegeven flyer, een tschirt en ik weet het allemaal niet wat, prachtige give-aways, die gemaakt zijn voor Voor de kunst-deelnemers. Prachtig, aanlokkelijk, maar voor de kosten die dan weer gemaakt zijn voor dat promomateriaal, hadden alweer een paar stokken van de Wood Circle gekocht kunnen worden, denk ik dan.

Het initiatief van Voor de kunst is voor kunstenaars, filmmakers, muzikanten, theatermakers, dansers, choreografen, enzovoorts een mogelijkheid om samen met een zelf opgebouwde community een project gefinancierd te krijgen zonder meteen afhankelijk te zijn van een subsidie. Heel sympathiek. Hou het in de gaten. Wil je ook een project steunen? Kijk op voordekunst.nl en kies wat bij jou past.
Veel plezier!

PS ik hoop vurig om half november bij de première te zitten van de film over het Turfschip. Volgens mij wordt dat prachtig! Wiens naam komt er nog meer op de aftiteling?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten